În încercarea de a profita la maximum de sezonul estival, comercianții de pe litoralul românesc și-au umflat adaosul comercial. Pentru că suntem în plin sezon turiștii sunt numeroși, iar prețurile exagerate sunt la tot pasul.
Se pare că sucurile și apele plate au prețuri semnificativ mai mari pe litoralul românesc în comparație cu alte regiuni ale țării și chiar cu destinațiile de lux din Europa. Acest lucru contribuie și mai mult la sentimentul că vacanța la malul mării devine tot mai scumpă și mai puțin accesibilă pentru mulți români.
Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a vorbit, miercuri, într-o postare pe Facebook, despre „lungul drum” al unei sticle de apă plată de la 2,5 lei într-un supermarket, la 16 lei la Costineşti.
„Lungul drum al unei banale sticle de apă plată de la aproximativ 2,5 lei într-un supermarket la 16 lei în Costinești (staţiunea tineretului. la Nisa, într-un supermarket, o apă de 1,5 l costă aproximativ 0,58 euro, adică circa 2,9 lei.Dacă Costineştiul ar fi arătat ca Nisa…..spunea un clasic în viaţă…”, a scris, miercuri, pe Facebook, Paul Anghel.
Tot Paul Anghel a postat niște fotografii de la un renumit Hotel din Costinești. Prețurile nu sunt modeste, iar imaginile vorbesc de la sine despre condițiile din unitatea de cazare.
Întrebarea este dacă aceste condiții de cazare sunt normale într-o stațiune cu prețuri care ar umili Mykonos, Nissa sau Coasta Amalfi.
Nici stațiunea Eforie nu mai e ce a fost. Renumită cândva pentru prețurile mici, acum concurează cu succes cu destinații scumpe de pe glob. Desigur, doar la prețuri. Un turist a făcut public un bon fiscal primit la un restaurant din Eforie Nord, unde a comandat mai multe feluri de mâncare, printre care și o porție de cartofi prăjiți. Aceasta a costat nu mai puțin de 120 de lei kilogramul. Sigur, turistul nu a cumpărat un kilogram de cartofi prăjiți, ci o porție de 135 de grame, pentru care a plătit 16,20 lei.
Să mănânci pește la mare este un lux. La o cherhana din Constanţa, de exemplu, un platou cu peşte la plită pentru 3 persoane costă 320 de lei.
Hamsiile au ajuns anul acesta să fie considerate o gustare de lux pe litoralul românesc. Asta pentru că preţurile au crescut vertiginos faţă de vara lui 2023. La Vama Veche, o porție de hamsii cu usturoi ajunge chiar şi la 59 de lei.
În Grecia, la restaurant, o apă la 1 litru costă 2 euro, o apă la 0.5 litri pe plajă costă 0.5 euro. De aceea, în continuare foarte mulți români aleg să își facă vacanțele pe litoralul țărilor vecine și nu numai.
Discussion about this post