Vești bune de la malul mării, unde prima fermă experimentală de stridii japoneze a început deja să se dezvolte. La aproximativ o lună de când au fost plantate în adâncuri, exemplarele au crescut spectaculos, iar asta deschide calea pentru dezvoltarea acvaculturii în apele teritoriale ale Mării Negre. Cercetătorii sunt optimişti: dacă totul merge bine, toamna viitoare ne-am putea bucura de o porţie de scoici din fermele autohtone.
Acum mai bine de trei săptămâni, cele patru cuşti cu moluşte au fost lansate pentru primele teste. În prezent, ferma de stridii amplasată la trei kilometri în larg şi la 13 metri adâncime se dezvoltă spectaculos, iar asta deschide calea pentru dezvoltarea acvaculturii în apele teritoriale ale Mării Negre. Puietul a fost adus din ferme de acvacultură din Marea Mediterană, iar adaptarea la salinitatea Mării Negre este primul pas în reușita experimentului pilot desfășurat de cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa.
“Ele au fost aduse din Italia. Iată că specia este foarte plastică, foarte rezistentă, foarte bună pentru acvacultura la Marea Neagră. Avem o mortalitate mult sub așteptări”, declară Victor Niță, biolog marin INCDM
Ritmul de creștere peste așteptări, le dă speranțe cercetătorilor că experimentul va fi unul de succes. Rezultatele finale se vor vedea însă peste un an și jumătate. Stridiile japoneze sunt considerate delicatese, iar prețul unui exemplar matur, de aproximativ 60 de grame costă în magazine peste 8 lei.
“Scoicile au crescut foarte bine și cele medii și cele foarte mici”, declară Mirică Crivăț, investitor privat
Dacă totul va merge bine, tehnologia obținută de cercetătorii din Constanța va fi transmisă apoi celor interesați să învestească în acvacultura de la Marea Neagră. Trei dintre sectoarele de luciu de apă scoase la licitație de Apele Române pentru o perioadă de 20 de ani au fost deja închiriate, iar pentru restul de 25, procedura de închiriere va fi reluată la începutul lunii decembrie.
Discussion about this post