Chiar dacă iubirea se poate celebra în fiecare zi din viața noastră, de-a lungul timpului oamenii au simțit nevoia să aibă o zi când să o ridice la nivel de „artă”. Astfel, americanii au inventat Valentine’s Day, iar românii Dragobetele.
Nimic nu este mai plăcut în viață decât să iubești și să te simți iubit. Iubirea îmbracă diferite forme: iubirea pentru partenerul de viață, copil, părinți, prieteni sau natură – toate trebuie trăite la intensitate maximă. Așa cum Dumnezeu ne-a create din iubire și noi la rândul nostru trebuie să oferim iubire și să o primim cu brațele deschise.
Chiar dacă pe parcursul vieții facem diferite declarații de dragoste, de la un simplu „te iubesc” și până la cele mai siropoase și pline de metafore sau diminutive, parcă în zilele special dedicate iubirii unii tind să fie mai aplecați asupra persoanei iubite decât în mod obișnuit.
Valentine’s Day
Valentine’s Day – Ziua Îndrăgostiților, numită, de asemenea, Ziua Sfântului Valentin sau Sărbătoarea Sfântului Valentin, este sărbătorită anual pe 14 februarie. Inițial a fost sărbătorită ca zi a creștinismului occidental care onorează unul sau doi sfinți timpurii pe nume Valentinus, Ziua Îndrăgostiților este recunoscută ca o semnificație culturală, religioasă și comercială de dragoste și dragoste romantică în multe regiuni din întreaga lume, deși nu este o sărbătoare publică în orice țară.
Dragobetele
Dragobetele reprezintă o sărbătoare populară, celebrată de români pe 24 februarie. Îmbrăcați de sărbătoare, fetele și flăcăii se întâlneau în fața bisericii și plecau să caute prin păduri și lunci, flori de primăvară. Dacă se găseau și fragi infloriți, aceștia erau adunați în buchete și se puneau ulterior în lăutoarea fetelor, timp în care se rosteau cuvintele: „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toată lumea să fiu dragă / Urâciunile să le desparți”. Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia „Dragobetele sărută fetele!”. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ți afișa dragostea în fața comunității.
Se spune că dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete. De asemenea, legenedele spun că lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise de Dragobete. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime. Nu ai voie nici să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.
Sursă: Wikipedia
Discussion about this post