Nu puține sunt situațiile în care un copil sau un adult găsește un pui de pasăre pe trotuar, lângă bloc sau în curtea casei. Și imediat vine și întrebarea: „Ce facem cu el?”
Cei mici, și inclusiv unii adulți, desigur l-ar păstra ca… înaripată de companie. Ce nu știu însă cei mai mulți este că un asemenea gest este sinonim cu răpirea, după cum atrage atenția Societatea Ornitologică Română (SOR), într-o postare pe facebook pe această temă.
„Dacă pasărea este parțial sau complet acoperită de penaj, este probabil să nici nu aibă nevoie de ajutor. Pe măsură ce puii cresc, ei depășesc limitele impuse de cuibul în care au locuit. Păsările tinere, cărora li se mai spune juvenili, părăsesc cuibul și se plimbă pe ramurile din jur, sau pe sol, în apropiere de ,,casa părintească” timp de câteva zile, înainte de a deveni independenți și de a putea zbura fără nicio problemă. Părinții sunt mereu în apropiere și le răspund la chemări cu livrări periodice de hrană. Chirăiturile sâcâitoare pe care le veți auzi din copacii din apropiere sunt scoase de părinții care insistă astfel să plecați și să le lăsăți puiul în pace”, explică specialiștii SOR.
Un pui golaș, fără pene, trebuie hrănit la fiecare 15 sau 20 de minute, de la răsăritul soarelui și până la ora 22:00.
Drept urmare, cel mai indicat este să lăsați în pace pasărea, dacă nu este rănită.
„Nu doar că este ilegal (preluarea păsărilor din natură), dar veți priva o pasăre de ajutorul esențial al părinților, caz în care puiul nu vă avea aceleași șanse la viață și nu vă fi adaptat la mediu așa cum sunt celelalte păsări tinere”, mai spun cei de la SOR.
Dacă nu o puteți așeză la loc în cuib și sunt căini sau pisici în zonă ori trec multe mașini, puneți pasărea într-un punct mai înalt, la loc sigur, iar în cazul în care e suferindă, contactați un veterinar sau un specialist local. În plus, foarte important, purtați mănuși când atingeți zburătoarea.
Discussion about this post