După Pasarela Regală, un alt simbol al stațiunii Mamaia riscă să dispară! Pasarela construită de fostul primar Radu Mazăre, în zona Cazinoului din Mamaia, ar putea avea aceeași soartă. O mare parte din ea a fost deja îngropată în nisip odată cu lărgirea plajelor, iar acum autoritățile au decis să extragă pilonii că să vadă cât de uzați sunt și să ia o decizie finală: fie o reabilitează pe cea rămasă, fie o demolează în totalitate.
În 2012, Pasarela de la Cazino era inaugurată cu mult fast de către primarul de atunci, Radu Mazăre. Un million de euro a costat investiția, iar banii au venit de la bugetul local, dar și de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Zece ani mai târziu, timp în care a mai fost reparată pe ici, pe colo, pasarela începe să dispară încet, încet. Mai întâi, o parte din ea a dispărut odată cu lărgirea plajelor. În 2019 pasarela a intrat prima oară în conservare, iar în ultimii doi ani a fost închisă, iar turiștilor li s-a interzis accesul. Autoritățile iau în calcul inclusiv varianta să o demoleze în totalitate.
„Este o prostie, cică nu mai prezintă garanție. Ori e o prostie, ori e o ambiție. Vara era potop de turiști. Ne cereau undițele să mai pescuiască. Este o lovitură sub centură. Să demonstreze ei la aceste tuburi câtă rugină este. Știți cât s-au chinuit să scoată un tub? S-a rupt sudura. E ceva oribil pentru turiști. Toată lumea spunea că nu mai vine anul viitor. Eu am zis să facă stadioane pe aici pe plajă”, susține un localnic.
Cu timpul, pasarela se transformase într-unul din principalele puncte de atracție pentru turiștii care veneau an de an în vacanță pe litoral.
„Am apucat acum vreo doi ani și acum am vrut să vin cu fata, dar din păcate nu se mai poate. Era plăcut, eram în largul mării. Era ok. Nu este bine că o desființează. Rugină nu prea se vede pe ea”, a declarat un turist.
„Pasarela această eu zic că cu un pic de metenanță ar putea fi pusă în funcțiune. Am văzut în străinătate astfel de pasarele vechi de zeci de ani, care sunt puncte de atracție și este o plăcere să te plimbi pe ele, mi-aș dori că și această să fie reabilitată”, afirmă Diana Slav, ghid de turism.
Într-o primă fază, autoritățile locale au decis să o demoleze parțial. Mai exact, în aceste zile, utilaje de mare capacitate extrag din nisip pilonii care au fost îngropați odată cu lărgirea plajelor. Adică mai bine de jumătate din pasarelă.
„Pasarela maritimă a avut nevoie de mai multe reparații în ultimii ani. Anul trecut a fost nevoie de o expertiză pentru a se stabili gradul de coroziune al pilonilor de susținere. Lucrările de extragere a pilonilor înnisipați și demontare parțială a pasarelei de pe zona înnisipată a început deja”, a declarat Luminița Lare, purtător de cuvânt Primăria Constanța.
Lucrările de extracție a pilonilor și implicit demontarea parțială a pasarelei vor dura 30 de zile.
„Foarte mulți turiști își petreceau timpul pe acea pasarelă, dar acolo nu se știe stadiul actual al structurii de rezistență. Pentru turiști este o atracție în minus, o lovitură din nou dată stațiunii. Eu sper să nu se demoleze, pentru că există un potențial turistic pentru această structură. Trebuie văzut stadiul acesteia, mai ales că în 2019 a fost reabilitată, sper ca primăria să nu o distrugă, pentru că sunt deja prea multe lucruri distruse pe litoral. Arată deplorabil acum”, susține Bogdan Bola, fost director ABADL.
Pasarela a fost construită pe o structură metalică prevăzută cu piloni, pe care s-au aşezat scânduri din lemn. Pornea de pe plajă şi făcea legătura cu digul din larg. Inițial a avut o lungime de 420 de metri, iar acum din pasarelă au mai rămas doar 150 de metri.
Discussion about this post