Un studiu recent arată că adoptarea unei diete echilibrate v-ar putea aduce până la 13 ani de viață în plus, mai ales dacă începeți din tinerețe.
Cercetătorii au vrut să arate ce s-ar putea întâmpla cu longevitatea unui bărbat sau a unei femei dacă ar înlocui o „dietă occidentală tipică”, axată pe carne roșie și alimente procesate, cu o „dietă optimizată”, axată pe consumul de mai puțină carne roșie și procesată și mai multe fructe și legume, leguminoase, cereale integrale și nuci, a transmis CNN.
Prea multă mâncare occidentală tipică poate provoca un atac de cord. Dieta mediteraneană este o alternativă bună
Dacă o femeie ar începe să mănânce sănătos la vârsta de 20 de ani, durata ei de viață ar crește cu puțin peste 10 ani, potrivit studiului publicat marți, 8 februarie 2022, în revista PLOS Medicine. Un bărbat care ar avea o dietă mai sănătoasă începând cu vârsta de 20 de ani ar putea trăi cu 13 ani în plus.
Adoptarea unei alimentații mai sănătoase ar putea prelungi, de asemenea, viața adulților mai în vârstă, potrivit studiului. Chiar și dacă ar începe la 60 de ani, o femeie și-ar putea crește durata de viață cu 8 ani. Bărbații care încep o dietă mai echilibrată la vârsta de 60 de ani ar putea adăuga aproape nouă ani la viața lor.
Un stil alimentar bazat pe plante ar putea fi benefic chiar și pentru persoanele de 80 de ani, mai arată studiul. Atât bărbații, cât și femeile, ar putea câștiga aproximativ 3 ani și jumătate de viață în plus în urma schimbărilor alimentare.
Modelul unei vieți mai lungi
Pentru a modela impactul viitor al schimbării regimului alimentar al unei persoane, cercetătorii norvegieni au folosit meta-analize deja existente și date din studiul Global Burden of Disease (Povara globală a bolii), o bază de date care urmărește 286 de cauze de deces, 369 de boli și leziuni și 87 de factori de risc în 204 țări și teritorii din întreaga lume.
Cele mai mari creșteri în longevitate au fost constatate în urma consumului mai multor leguminoase, unde intră și fasolea, mazărea și lintea; cerealele integrale, care reprezintă întreaga sămânță a unei plante; și oleaginoasele, cum sunt nucile, migdalele, nucile pecan și fisticul, a constatat studiul.
Cum să începi dieta mediteraneană
Poate părea simplu să includeți mai multe plante și cereale în dieta dumneavoastră, dar statisticile arată că românii și alte popoare cu greu reușesc să facă asta. Potrivit unuei statistici realizate de Eurostat în 2021, românii sunt pe ultimul loc din Europa la consumul de fructe și legume. Dar cu siguranță nu este imposibil.
Nucile, semințele, legumele și cerealele integrale conțin mai mult decât doar proteine. Ele includ grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și „fitochimicale” antioxidante, care au fost asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli cronice.
„Există dovezi substanțiale potrivit cărora carnea procesată poate cauza cancer intestinal – atât de mult, încât Organizația Mondială a Sănătății a clasificat-o ca fiind cancerigenă din 2015”,
a declarat pentru CNN epidemiologul Tim Key de la Universitatea Oxford, membru al Comitetului consultativ științific pentru nutriție al Departamentului de Sănătate din Marea Britanie.
Cum să mănânci mai puțină carne și mai multe legume și fructe
Înlocuirea carnei roșii și procesate cu carne slabă de pasăre, pește și proteine vegetale este o modalitate de a îmbunătăți rapid o dietă, spun experții.
Din categoria proteinelor vegetale fac parte soia (edamame), năutul, lintea și alte leguminoase, tofu, tempeh, nuci, semințe și cereale integrale, precum și quinoa. Unele legume, precum broccoli, conțin, de asemenea, niveluri mai ridicate de proteine.
Un studiu realizat în 2020, care a monitorizat peste 37.000 de americani de vârstă medie, a arătat că cei care au consumat cele mai multe proteine vegetale au avut cu 27% mai puține șanse de a muri din orice cauză și cu 29% mai puține șanse de a muri de boli coronariene decât persoanele care au consumat cea mai mică cantitate de proteine vegetale.
Cum să-ți îmbunătățești dieta
O modalitate de a încorpora mai multe fructe și legume în dietă de a consuma mai puțină carne roșie este dieta mediteraneană, care a câștigat premiul pentru cea mai bună dietă cinci ani la rând, potrivit U.S. News & World Report.
La egalitate, pe locul al doilea, au fost dieta DASH (abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii), și dieta Flexitarian (care încurajează vegetarianismul). Toate aceste diete se concentrează pe mese pline de fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale, nuci și semințe.
O modalitate ușoară de a începe să mâncați în stil mediteranean este să gătiți în fiecare săptămână, într-una din zile, o masă bazată pe fasole, cereale integrale și legume, folosind ierburi și condimente. Când zi pe săptămână ajunge să fie o nimica toată, adăugați două și apoi continuați.
Discussion about this post