„Între flăcări, în biserică, preotul ținea în mâini Sfintele Daruri și striga așa: Vezi unde sunt copiii și soția mea, însă orice îmi spui că li s-a întâmplat, eu nu voi lăsa Sfintele Daruri! Trebuie să le salvez! Și asta a reușit să facă!”, este declarația unui martor care a scăpat viu din incendiul ce a transformat în scrum biserica din cartierul constănțean Tomis Plus.
Urmează o colecție de mărturii uluitoare, adunate direct din inimile celor ce mergeau să-și găsească liniștea în acest sanctuar.
Reportajul nu conține declarațiile preoților, ci doar ale credincioșilor. Am gândit că este cel mai onest mod de a vă demonstra că există dorința unei comunități, nu doar a parohului, pentru ca o biserică să existe din nou acolo, în locul celei ce a ars.
Iată dramele și minunile acestui incendiu care a distrus totul, mai puțin o icoană și cele două Biblii din Altar.
Duminica focului
28 august 2022, Liturghia de duminică începe la biserica Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Credincioșii și preoții care rostesc rugăciuni într-o singură voce nu știu că aceasta este ultima slujbă ținută în micuțul locaș din lemn. În câteva minute totul se transformă în scrum.
„Mulți dintre noi ne regăsim în aceste cuvinte: cândva, pentru ultima oară într-un loc drag, fără să știm. Așa a fost atunci, în acea duminică din ultimul weekend de vară. O zi, care a început în mod obișnuit în Parohia noastră avea să ne transforme definitiv cortul într-o amintire, dar și să ne facă părtași la cea mai mare minune, aceea de a fi sănătoși astăzi, aici, acum.”, așa începe declarația unei femei care a supraviețuit incendiului.
O scânteie la panoul electric și vâlvătaia se dezlănțuie.
„Un scurtcircuit, în câteva minute a făcut o mare de cenușă din locul în care o mâna de oameni făceau legătura mai ușoară cu Dumnezeu. Deodată luminile s-au stins, tabloul electric a pocnit și o mare de căldură s-a declanșat, iar flăcările deja cuprindeau pânza ce acoperea tavanul, ce se scurgea pe noi, dar fără să ne rănească, iar noi parcă pășeam printr-un culoar Divin. Cu ultimele puteri, primite de Sus, părintele Liviu a ieșit ultimul dintre flăcări, verificând să nu rămână nimeni în urmă, așa cum orice părinte se jertfește cu iubire pentru fii săi. Pentru noi, cei care am respirat văpaia, asta înseamnă o încerare și o minune.”, sunt declarațiile Elizei Nistoroiu care retrăiește fiecare sutime de secundă din drama și miracolul incendiului.
„Nu ne-a atins flacăra pe nicinu, preotul paroh avea veșmintele acoperite de foc, însă a ieșit fără rană, alături de noi. Părintele a salvat Sfintele Daruri. Țin minte că le ținea în mâini și mă îmi spunea așa: Vezi unde sunt copiii și soția, dar orice s-ar întâmpla, orice mi-ai spune, nu voi lăsa din mâini Sfintele Daruri! Din fericire, cei patru copii și soția au trăit, la fel ca noi toți. Ne-a luat Maica Domnului și ne-a scos întregi pe toți.”, ne povestește cu lacrimi în ochi, Corina Listaru.
Abia scăpați cu viață din flăcări, oamenii refuză să plece acasă. Se așează în genunchi și continuă slujba alături de preoți. Între timp, pompierii se luptă să stingă focul care s-a extins și la un bloc din apropiere unde a distrus patru apartamente.
„Pentru că Domnul are tainele sale, ne-am întors la rugăciune. Am participat la cea mai emoționantă Sfântă Liturghie, pe ciment, în parcarea de lângă cortul nostru. Eram cu ochii inundați de lacrimi, unii desculți, unii fără genți, alții fără chei sau telefoane, dar sănătoși și cu speranța că vom trece prin această încercare mai uniți în Duhul Lui Hristos.”, sunt cuvinte frumoase rostite de oameni pe măsură, care au știut să transforme teroarea în speranță.
Distrugeri, după incendiu.
Icoana și Bibliile, protejate de un scut divin
Bibliile scăpate din foc.
„După ce pompierii au stins incendiul, am găsit în cenunșă trei minuni, o icoană cu Sfântul Andrei și cele două Biblii ale bisericii, toate scăpate de flăcări. Noi am luat și ce a ars din biserică și vă dați seama că nu puteam arunca rămășițele sacre la gunoi. Conform canoanelor trebuia să îngropăm totul într-un loc, la cinci metri sub pământ. Un domn ne-a ajutat, ne-a pus curtea lui la dispoziție, însă cineva ne-a pârât la autorități iar poliția l-a amendat pentru că intenționa să ne ajute.”, ne mai spune Corina Listaru.”
Biserica vrea să renască din propria cenușă
Imagini de la biserică, înainte de incendiu și de la așezământul social făcut de preoți.
Biserica de lemn servea ca un locaș de rugăciune provizoriu, până la terminarea construcției bisericii celei mari închinate Sfintei Mucenițe Ecaterina. Pentru aceasta, pentru o nouă casă socială, dar și pentru vecinii din blocul de lângă afectat de flăcări, credincioșii ne cer ajutorul:
„Era printre puținele biserici din Constanța care funcționa ca o mănăstire din Muntele Sfânt, slujbe de noapte, Liturghii zilnice, oameni care primeau haine, produse și hrană caldă gătită, acolo în cort zilnic, de către Măicuța Mirela. De aceea, acum mai mult că oricând, avem nevoie să fim auziți pentru că este nevoie de sprijinul tuturor, în primul rând să ne ajutăm vecinii care au suferit mult în urma acestui incendiu deoarece o fațadă și un număr de apartamente au fost avariate, la blocul de lângă noi. De asemenea nădăjduim să ducem visul mai departe, construirea Bisericii Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și cel al Casei Sociale.”, sunt dorințele și speranțele enoriașilor.
Iată cum putem ajuta:
Mai jos regăsiți link-ul pentru a face o mică DONAȚIE ⬇️
Sau direct bisericii:
RO74UGBI0000402000773RON – in lei
RO67UGBI0000402000774EUR – in euro
Parohia “Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”
SWIFT/BIC: UGBIROBU
Garanti Bank Constanța
Discussion about this post