Americanii așteaptă rezultatele alegerilor de marți, care au avut loc la jumătatea mandatului. Se pare că numărarea voturilor nu este una ușoară, din moment ce durează destul de mult. Asta nu este neapărat un semn rău, deoarece ar putea însemna numărarea cu atenție a voturilor. Pe de altă parte, acum doi ani, întârzierile la numărarea voturilor în Georgia, Pennsylvania și Nevada au făcut ca presa să nu poată anunța câștigătorul cursei prezidențiale din 2020 decât foarte târziu.
Ca și noi, și americanii au probleme de logistică electorală din câte se pare, iar acuzațiile nu întârzie să apară, acuzațiile de fraudă fiind deja la ordinea zilei.
Conform Washington Post, factorul care a stat la baza alegerilor din 2020 a fost faptul că multe persoane au început să voteze prin corespondență în timpul pandemiei. Acum, obișnuiți cu această metodă de vot convenabilă, mulți vor continua să o folosească și în acest an. Birourile electorale ar putea fi mai pregătite decât erau în urmă cu doi ani pentru asaltul de buletine de vot prin corespondență, care, în general, durează mai mult pentru a fi numărate decât voturile fizice. Dar în două state cu curse cheie pentru Senat, Pennsylvania și Wisconsin, legea statului interzice funcționarilor electorali să proceseze chiar și buletinele de vot prin corespondență, până în ziua alegerilor.
Așadar, ar trebui să ne așteptăm la un alt „miraj roșu” în care voturile din ziua alegerilor, care înclină spre republicani, sunt numărate și raportate rapid, în timp ce voturile prin corespondență, pe care democrații tind să le folosească în mod disproporționat, durează mai mult timp pentru a fi numărate. În 2020, Donald Trump a afirmat în mod fals că întârzierea inerentă unei numărători corecte și atente a voturilor era o dovadă de joc electoral necinstit.
În cazul în care votul din Pennsylvania este strâns, lucrurile ar putea deveni și mai încurcate, din cauza unei dispute continue privind buletinele de vot prin corespondență. Conform unui ordin recent al Curții Supreme a statului, oficialii electorali au pus deoparte mii de buletine de vot, pe care alegătorii au neglijat să scrie o dată sau pe care au scris o dată greșită. Cerința de datare nu ar trebui să determine validitatea unui vot, deoarece funcționarii electorali numără doar buletinele de vot care ajung în birourile lor până la un anumit termen limită. Dar instanțele nu au rezolvat această problemă. Majoritatea din Senatul american ar putea să se bazeze pe o hotărâre. În acest caz, un lucru ar trebui să fie clar: disputa nu se referă la eradicarea fraudei, ci, mai degrabă, la un aspect tehnic.
Lucrurile ar putea fi mai ușoare în altă parte. Georgia, de exemplu, își numără de obicei rapid voturile. Dar dacă niciunul dintre principalii candidați la Senat nu obține majoritatea voturilor, legea acestui stat le impune să concureze în cadrul unei runde de alegeri pe 6 decembrie. Acest lucru ar putea face ca forma Senatului să rămână neclară încă câteva săptămâni.
Acestea sunt complicații care pot fi anticipate în mod rezonabil. Fără îndoială că vor exista și piedici neașteptate, așa cum se întâmplă în aproape toate alegerile. Mai serioase sunt pericolele potențiale mai noi din acest an: amenințări împotriva lucrătorilor electorali, atacuri din interior asupra operațiunilor din secțiile de votare, observatori de vot partizani perturbatori, justițiari înarmați care amenință alegătorii, violență după rezultate care nu sunt pe placul partizanilor extremiști.
Multe state nu s-au pregătit suficient după tumultul din 2020. Sperăm ca votul de marți – și numărarea voturilor – să se desfășoare mai ușor. Dacă nu, americanii ar trebui să dea dovadă de răbdare – iar liderii statelor ar trebui să o ia ca pe un alt semn că trebuie să repare mecanismele democrației înainte de 2024.
Evident, rezultatul alegerilor este unul important si pentru România, trebuie să știm pe cine ne putem baza… sau nu!
Discussion about this post