Laureatul Premiului Nobel Prof. dr. Dan Shechtman a susținut, ieri, o prelegere la reuniunea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar din județul Constanța. Atelierul de lucru a avut ca temă „Promovarea Conceptului de Creștere Albastră în Educația Timpurie”.
Evenimentul a fost organizat de Secretariatul Național Român al Rețelei Universităților de la Marea Neagră în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța ca parte a activităților proiectului Black Sea CONNECT – Coordination of marine and maritime research and innovation in the Black Sea.
La lucrări au participat cadrele didactice din învățământul preșcolar din județul Constanța.
Lucrările au fost susținute de: Prof. dr. Dan Shechtman de la Universitatea Tehnion din Haifa, Prof. dr. Enrico Sciubba de la Universitatea din Roma și Prof. dr. Eden Mamut, Secretar General al Rețelei Universităților de la Marea Neagră (RUMN).
Tema abordată în cadrul evenimentului s-a referit la necesitatea de a promova educația orientată către știință și cunoaștere începând cu educația timpurie și susținerea acestui tip de educație pe toată durata școlară.
Prof. Shechtman, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2011, a prezentat experiența din Israel în promovarea educației orientate spre știință și inovare care ulterior este susținută cu educația antreprenorială și rezultatele deosebite obținute în această țară.
Prof. Sciubba a prezentat cerințele de educație de la vârsta timpurie pentru formarea de ingineri de talent și specialiști pentru domeniile industriale și tehnologiile din deceniile următoare.
Prof. Mamut a prezentat activitățile desfășurate de RUMN în promovarea educației pentru Dezvoltare Durabilă și Creștere Albastră. Astfel, în perioada următoare se va desfășura etapa de realizare a unor laboratoare pilot în grădinițele din județul Constanța dedicate activităților didactice bazate pe experiment și descoperire.
Cadrele didactice participante au prezentat experiența existentă în grădinițele din județul Constanța pentru promovarea educației STEM.
Aceste activități pilot se vor desfășura în colaborare cu parteneri din Uniunea Europeană, din zona Mării Negre și din Israel.
Discussion about this post