„Mai multe zone din Constanța rămân fără apă caldă și căldură.“ Am citit cu toții acest titlu de 1.700 de ori, așa, estimativ.
Sistemul de termoficare este una cu sistemul avariilor. Practic, nu ne mai concepem existența fără acest joc, rece-cald-rece-cald. Ne-am călit și ne-am învățat să avem calorifere transformate în frigidere, în zilele sau săptămânile cu întreruperi de agent termic, la fel cum am învățat să ne antrenăm corpul cu dușuri reci, precum marii sportivi.
Din acest punct de vedere, viața din Constanța este la fel ca cea din București. În ambele orașe trăiesc sute de mii de oameni care știu ce înseamnă să plătești un serviciu care nu funcționează la nivelul banilor solicitați.
Am discutat cu mai mulți constănțeni care mi-au explicat faptul că și în această iarnă își pun toată speranța în vreme. Să fie blândă ca-n decembrie și ianuarie, căci în casă apa caldă e loterie pentru tineri și ruletă rusească pentru bâtrânii bolnavi.
„Dau frig la țeavă zile întregi. Ce să faci? De debranșat nu te lasă! Zici că ieși din NATO, nu din RADET.“, exclamă un constănțean supărat.
Debranșarea este însă pe cât de posibilă, pe atât de nedorită, de conducerea RADET. Vă dau acum un exemplu din cartierul bucureștean Drumul Taberei, legendarul tărâm al gerului pompat pe conductă. Aici, mai precis în zona parcului, mai multe blocuri au fost alimentate timp de o lună cu apă ca de ploaie. Au răbdat oamenii, cât au răbdat până într-o zi în care au decis să-și schimbe cu totul soarta de locatari ai ținutului înghețat.
S-au strâns vecinii și au transmis conducerii asociației de proprietari un mesaj pe care să-l dea mai departe către Termoenergetica: „Ne debranșăm tot blocul!”
Nu trec două zile și Doreii sistemului de termoficare transformă imposibilul în posibil. Au făcut ce au făcut pe la conducte, le-au mângâiat, pansat, desfundat de au început să pompeze în instalațiile oamenilor atâta căldură, că mai aveau puțin și înroșeau țevile.
Să nu credeți însă că aceasta este o soluție salvatoare. Ce se întâmplă practic? În zonele cu probleme legate de agentul termic nu ai cum să dai căldură cu presiune ridicată, fără să te aștepți la avarii. În alte cuvinte, aici de obicei angajații sistemului de termoficare riscă și pompează apă caldă, ca să închidă gura oamenilor, însă cu riscuri considerabile.
De ce e nevoie? E plictisitor de simplu, s-a tot repetat în sute de știri: refacerea sistemului de distribuire a agentului termic. Însă aceasta este un proiect care se face pe zone, într-o perioadă de timp maraton. Cât o dura însă, mai puțin contează. Măcar să înceapă cineva ceva.
Discussion about this post