Consumul a două-trei cești de cafea pe zi este asociat cu o durată de viață mai lungă și cu un risc mai mic de boli cardiovasculare, în comparație cu evitarea consumului de cafea, potrivit unui nou studiu. Concluziile vin după analiza unor varietăți de cafea măcinată, instant, dar și decofeinizată.
„În acest studiu observațional de amploare, cafeaua măcinată, instant și decofeinizată au fost asociate cu reduceri echivalente ale incidenței bolilor cardiovasculare și a deceselor cauzate de boli cardiovasculare sau de orice altă cauză”, a declarat autorul studiului, profesorul Peter Kistler de la Baker Heart and Diabetes Research Institute, Melbourne, Australia. „Rezultatele sugerează că un consum ușor până la moderat de cafea măcinată, instant și decofeinizată ar trebui considerat ca făcând parte dintr-un stil de viață sănătos.”
Există puține informații cu privire la impactul diferitelor tipuri de cafea asupra sănătății inimii. Acest studiu a examinat asocierile dintre tipurile de cafea și aritmii, bolile cardiovasculare și decesul, folosind date din UK Biobank, care a recrutat adulți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Bolile cardiovasculare au fost compuse din boli coronariene, insuficiență cardiacă congestivă și accident vascular cerebral ischemic.
Studiul a inclus 449.563 de participanți care nu prezentau aritmii sau alte boli cardiovasculare la momentul inițial. Vârsta medie a fost de 58 de ani, iar 55,3% au fost femei. Participanții au completat un chestionar în care au fost întrebați câte cești de cafea au băut în fiecare zi și dacă de obicei beau cafea instant, măcinată (cum ar fi cappuccino sau cafea filtrată) sau cafea decofeinizată. Ei au fost apoi grupați în șase categorii de consum zilnic, constând în niciuna, mai puțin de una, una, două până la trei, patru până la cinci și mai mult de cinci cești pe zi. Tipul obișnuit de cafea a fost instant la 198.062 (44,1%) de participanți, măcinată la 82.575 (18,4%) și decofeinizată la 68.416 (15,2%). Au existat 100.510 (22,4%) nebăutori de cafea care au servit drept grup de comparație.
Băutorii de cafea au fost comparați cu cei care nu consumă cafea în ceea ce privește incidența aritmiilor, a bolilor cardiovasculare și a decesului, după ajustarea pentru vârstă, sex, etnie, obezitate, hipertensiune arterială, diabet, apnee obstructivă în somn, fumat și consum de ceai și alcool. Informațiile privind rezultatele au fost obținute din fișele medicale și din registrele de deces. Durata medie de urmărire a fost de 12,5 ani.
În total, 27 809 (6,2%) participanți au decedat în timpul urmăririi. Toate tipurile de cafea au fost legate de o reducere a deceselor din orice cauză. Cea mai mare reducere a riscului a fost observată cu două până la trei cești pe zi, care, în comparație cu lipsa consumului de cafea, a fost asociată cu o probabilitate de deces mai mică cu 14%, 27% și, respectiv, 11% pentru preparatele decofeinizate, măcinate și instant.
Bolile cardiovasculare au fost diagnosticate la 43.173 (9,6%) de participanți în timpul urmăririi. Toate subtipurile de cafea au fost asociate cu o reducere a bolilor cardiovasculare incidente. Din nou, cel mai mic risc a fost observat cu două până la trei cești pe zi, care, în comparație cu abstinența de cafea, a fost asociată cu o probabilitate redusă cu 6%, 20% și 9% a bolilor cardiovasculare pentru cafeaua decofeinizată, măcinată, respectiv instant.
O aritmie a fost diagnosticată la 30.100 (6,7%) de participanți în timpul urmăririi. Cafeaua măcinată și instant, dar nu și cea decofeinizată, au fost asociate cu o reducere a aritmiilor, inclusiv a fibrilației atriale. În comparație cu non-băutorii, cele mai mici riscuri au fost observate cu patru până la cinci cești pe zi pentru cafeaua măcinată și două până la trei cești pe zi pentru cafeaua instant, cu 17% și, respectiv, 12% riscuri reduse.
Profesorul Kistler a declarat: „Cofeina este cel mai cunoscut constituent al cafelei, dar băutura conține peste 100 de componente biologic active. Este probabil ca acești compuși necafeinizați să fie responsabili pentru relațiile pozitive observate între consumul de cafea, bolile cardiovasculare și supraviețuire. Constatările noastre indică faptul că nu trebuie descurajat consumul unor cantități modeste de cafea de toate tipurile, ci poate fi apreciat ca un comportament sănătos pentru inimă.”
Discussion about this post