Unde se duc femeile cu copii în brațe și bunicii care au lăsat în urmă tot ce știau? Cum vor lua legătura cei care au rămas în Ucraina? Special pentru acești oameni care fug din țara lor devastată de război, spre locuri unde nu răsună focurile de armă, există un serviciu al Crucii Roșii numit „Restabilirea legăturilor familiale”.
Organizația a fost înființată în 1859, în urmă cu mai bine de 150 de ani, iar ajutarea oamenilor care au fost separați de cei dragi sau care nu au primit nicio veste de la ei a fost una dintre activitățile principale și este astăzi un serviciu obligatoriu pentru toate Societățile Naționale.
Rețeaua de Legături Familiale poate sprijini familiile care sunt separate la nivel internațional de război, dezastru, migrație și alte situații de urgență umanitare, prin localizarea rudelor dispărute, restabilirea comunicațiilor familiale, furnizarea documentației de internare din timpul războiului și/sau documentației privind soarta membrilor din familie.
Serviciul funcționează ca o rețea globală ce aplică aceleași principii și metode de lucru în fiecare țară și cooperează la nivel transfrontalier, iar asta îi permite să ajute familii separate din întreaga lume.
Cum se face această căutare?
Potrivit Crucii Roșii, pe lângă clasicele formulare care dau curs investigațiilor, căutarea poate include și cereri soluționate în mod excepțional pentru persoanele vulnerabile care au avut până de curând contact periodic cu solicitantul, dar comunicarea s-a întrerupt brusc din motive neclare. De asemenea, „Trace-the-face” este un instrument pasiv de căutare online, unde migranții pot fie să se uite la fotografiile celor care își caută familiile, fie să încarce propria poză. Deși instrumentul online poate fi accesat peste tot în lume, Crucea Roșie precizează că doar Societățile Naționale Europene și alte societăți non-naționale limitate la nivel mondial pot încărca în prezent fotografii.
De foarte multe ori însă, limba este o barieră majoră, așa că translatorii au un rol foarte important. Iar până să ajungă în loc sigur, refugiații au de trecut granițe. De aceea, și la Punctul de Trecere a Frontierei din Sighetu Marmației a fost activat un centru telefonic pentru informații în limba ucraineană. Astfel, cetăţenii ucraineni care apelează numărul de telefon (+4) 021.9590 (număr apelabil din orice rețea națională sau internațională) pot primi, la orice oră, informații utile, în limba ucraineană, privind trecerea frontierei de stat, documentele necesare la intrarea în România, despre paşii de urmat în derularea formalităţilor pentru acordarea azilului sau orice alte detalii care îi pot ajuta pentru a ajunge în siguranţă în țara noastră.
Totodată, în această perioadă, în urma unor parteneriate cu companii de telefonie mobilă, mai multe filiale ale Crucii Roșii au primit telefoane mobile, dar și cartele PrePay ca să îi ajute pe refugiații ucraineni să ia mai ușor legătura cu cei dragi.
Discussion about this post