Cel mai greu este să fi acel pește mic, ce înoată împotriva curentului. Toți plutesc în sens opus, duși de puterea valului popularității, dar tu te încăpățânezi să fi altfel. Efortul îți provoacă durere dar îți clădește și mușchii. Fără să-ți dai seama, timpul trece și nu mai ești un pește mic, ci un monstru marin. Ești acel copil care a ales să nu fie fotbalist, ci înotător, într-o țară cu sete de bazine. Ești David Popovici, superstarul care s-a născut în apă, nu pe gazon. Ai două titluri mondiale într-un sport cu investiții zero.
Ești Ionuț Mihai, un puști fără bani, din Hârșova care nu face senzație pe Tik Tok, ci istorie la Bacalaureat. Are zece pe linie, o performanță unică pentru liceul lui. Da, eu consider că David și Ionuț sunt frați, pentru că amândoi înoată împotriva curentului, cu flăcări în ochi dar și cu un zâmbet sincer pe buze.
Campionii pot și fără tribune
David Popovici este aplaudat acum, la finalul unui maraton de muncă, după ani de sacrificiu. Suntem cu el în momentul gloriei sale, atunci când vrem să ne reflectăm și noi în aurul medaliilor obținute de el. Nu i-am spus o vorbă de încurajare la început de drum. Nu știam că există, pentru că eram cu ochii doar pe Liga 1.
Ionuț Mihai, campionul minții de la BAC era trecut la și alții. Nu a vrut să se mute la o școală din Constanța. A refuzat asta, fiind convins că poate face performanță și în Hârșova. Undeva la țară, cum ar spune unii, cu o superficialitate ce caracterizează toată societatea noastră.
Acum îi ridicăm în slăvi pe amândoi, pentru că nouă românilor nu ne place să nu avem dreptate. Spunem că eram dinainte interesați și de natație și de matematică și ne așteptam la aceste rezultate. Noi însă ne înrolăm după război, după ce victoriile au fost obținute, la fel și gloria. Brusc și cei care se îneacă pe uscat sunt pasionați de înotat, iar corijenții în finanțarea sistemului de învățământ capitalizează din notele copiilor săraci și frumoși care și-au depășit condiția, devenind atleții de zece de la Bacalaureatul 2022.
Ionuț, fratele lui David
Dacă victoriile lui David nu ne vor apropia de natație, iar rezultate lui Ionuț nu ne vor face să dăm întâietate băieților de bibliotecă, în fața „miștocarilor cool”, atunci doar cei doi puști teribili vor rămâne cu victoriile, în timp ce noi și generațiile de după noi se vor scălda în medicritatea pierzătorilor.
Ionuț Mihai trăiește la 90 de kilometri de Constanța, în Hârșova. A fost sfătuit de mulți să se mute în municipiul județului, la mare, A refuzat și a ales calea mai puțin sigură și mai puțin ușoară. A rămas în Hârsova, la Liceul Ioan Cotovu. Acolo a făcut naveta cu o mașină pe care o plătea la chetă cu alți colegi, ceea ce nu i s-ar fi întamplat într-un oraș important. Însă, din nou, nu calea dreaptă, netedă îl interesa, ci exemplul. Voia să le arate tuturor că se poate face școală și în zonele mai puțin favorizate.
Ce și-a propus, a reușit. A obținut nota 10 la Bacalaureat. În 40 de minute a rezolvat subiectele la matematică, iar la limba română a scris o adevărată compunere de 13 foi.
„Am avut încredere în mine, aici unde sunt. Nu am avut nevoie de Constanța, metropole. Cât despre rezultate, matematica a fost foarte ușoară, iar la română cât timp am avut, atât am scris.”, ne spune Ionuț.
„Am știut din prima clipă când l-am zărit că-mi va fi un fel de fiu spiritual. Nici nu aveai altfel cum. Pentru toți dascălii școlii noastre Ionuț a fost elevul bun la toate. Pe toți elevii îi iubim, îi considerăm ca pe niște copii spirituali ai noștri… dar Ionuț a dat ceva înapoi locului acesta! Dacă mă întrebați ce anume a lăsat aici, am să vă răspund cu toată responsabilitatea de care sunt în stare, că a lăsat în primul rând dorința de a-și depăși condiția. Voința de a arăta că se poate face carte oriunde, dacă ești motivat și că trebuie să-ți urmezi visul!”, exclamă profesorul Marioara Mihai, cea care l-a descoperit pe Ionuț.
„O zi întreagă mă concentram pe școală, tot ce înseamnă, cursurile la zi, pregătirea pentru BAC și olimpiadă. Am obținut aceste rezultate bune, iar acum mă pot concentra pe visul meu de a deveni neurochirurg. Merg la Medicină, în Bucureșit.”, explică tânărul.
Formula mate-umană a victoriei
Ionuț este un elev fără posibilități financiare, iar familia lui nu are o viață tocmai roz. Cu toate acestea însă, băiatul a obținut un rezultat atât de mare, încât acesta merită să fie promovat dar și cercetat.
Profesorii lui Ionuț ne-au acordat interviuri analiză, prin care ne-au explicat cum a reușit acest tânăr să-și depășească condiția.
Care sunt calitățile elevului?
„Cazul lui Ionuț Mihai este rezultatul întâlnirii fericite dintre profesori dedicați și elevi care vor să învețe. Este un perfecționist, un tânăr care dorește mereu să se autodepășească, care a fost încurajat și susținut de colegii mei de la clasă. Am început colaborarea cu Ionuț când acesta era clasa a X-a și a fost o adevărată provocare, eu fiind în al doilea an de profesorat și știind dorința lui de a participa la fazele Naționale ale Olimpiadei de Biologie. Să lucrezi cu el este o adevărată plăcere. Este un exemplu de voință, perseverență și ambiție. Este genul de elev care nu doar înmagazinează informațiile, ci acel elev care mereu caută să înțeleagă de ce se produc astfel fenomenele. Este acel elev care ne aduce aminte de ce ne-am făcut profesori și de care avem nevoie în învățământ. Așa că, atunci când o să auziți despre doctorul Mihai Ionuț, să mergeți cu încredere la el pentru ca veți fi pe mâini bune”, spune prof. de biologie, Andreea Oana Lupu.
Drumul spre geniu
„L-am avut pe Ionuț Mihai elev din clasa a IX- a până într-a XII- a. Nu l-a pasionat limba franceză, mi-a spus-o chiar el, dar, an de an a fost activ și a căutat să afle lucruri noi și în acest domeniu. Sunt sigură că dacă l-ar fi pasionat, azi ar fi fost olimpic și la franceză. Este un „génie en herbe” cum spun francezii, adică „un geniu în devenire”. El poate orice, oricând și, mai ales, are voința de a face acest lucru. În 20 de ani de activitate, rar mi-a fost dat să întâlnesc un asemenea copil. Deși îi iubesc pe toți, cu bune și rele, Ionuț are un merit aparte și trebuie subliniat, cu atât mai mult cu cât vremurile actuale promovează tot mai mult mediocritatea și non valoarea! Felicitări, Ionuț! Ești Cineva!” declară prof. Luiza Păvălucă.
„L-am avut elev pe Ionuț Mihai în toți anii de liceu. A fost un elev de excepție la toate materiile pe care le-am predat-de ex., educație antreprenorială, economie, în clasa a XI-a , dar am remarcat un interes special pentru temele dezbătute la filosofie, în clasa a XII-a. De altfel mi-a și mărturisit că a fost atras de aceste ore pentru posibilitatea de a se exprima liber, fără opreliști, pe problemele abordate, pentru că vede o legătură între filosofie și literatură și pentru că exprimarea liberă pe care am încurajat-o îi creea posibilitatea de a se manifesta critic, fără să fie nevoit să repete niște comentarii preluate de la alții. A apreciat întotdeauna posibilitatea da a fii liber în exprimarea unor puncte de vedere, de a se folosi de argumente și nu etichetări care să jignească pe cei cu perspective și opinii diferite sau contrarii.”, susține prof. Bujeniță Alexandru.
Cum a fost susținut, ca să obțină rezultatele respective?
„Ionuț a primit susținere de la mulți oameni din școală. Prima lui confirmare a venit din zona disciplinei limbă și literatură română, fiind olimpic mai mulți ani la această disciplină, sub coordonarea prof. Mihai Marioara, prof. Purice Gabriela, prof. Grosu Vasilica. Întâlnirea cu biologia l-a determinat să aprofundeze domeniul, care a devenit mai apoi pasiunea sa. Sub coordonarea prof. Piștea Manuela și prof. Lupu Oana a obținut performanța de a fi olimpic național la biologie și de a se califica în lotul lărgit internațional de biologie, la ora aceasta fiind deja admis la Medicină. A fost susținut, în parte de fiecare coleg de cancelarie, așa cum sunt susținuți elevii capabili de performanță- timp de pregătire pentru olimpiade, program de pregătire suplimentară pentru olimpiadă. Pentru pregătirea sa, Asociația Arată că îți pasă Hârșova, susținător al multor elevi și proiecte din școala noastră a achiziționat cărți absolut necesare în valoare de 1.000 lei. “ , se arată într-un punct de vedere trimis de directorul liceului Elena Manea.
Trebuie doar să creadă în ei!
„Există elevi care aparțin minorităților naționale care obțin performanțe școlare la noi în școală. Un alt exemplu este cel al fostului elev, absolvent … Șaban Dolar, care este primul elev etnic rom care reușește să finalizeze examenul de bacalaureat cu media peste 8, dovedind astfel că diferența o face implicarea, muncă, perseverența în studiu, seriozitatea. Există elevi de etnie turcă care au obținut premii la etapa națională a Olimpiadei de limba turcă, elevi care au obținut premii la faza națională a Olimpiadei de limba rusă, la Olimpiada de cultură și spiritualitate românească.“, ne-a transmis conducerea unității de învățământ.
Dincolo de reușitele individuale, rămâne însă corijența colectivă a autortăților centrale, care nu reușesc sau nu vor să rezolve problemele de sistem educațional, de infrastructură și de transport, care pun frână evoluției școlii românești. Aici mai avem mult de lucrat. O șansă ar fi ca elevii de zece să preia „mâine”, instituțiile care nu i-au ajutat azi.
Discussion about this post