Este episodul al treilea al anchetei realizate la cea mai mare unitate medicală din sud-estul țării. Mai întâi v-am scris despre familia care acuza conducerea Spitalului Județean Constanța de împotrivire, în cazul transferului unui pacient, la Spitalul Militar din București, unde ar fi avut parte de specialiști mai pregătiți și tehnică superioară.
În al doilea caz, v-am relatat despre femeia care și-a pierdut fratele în același spital, la scurt timp după ce omul a ajuns în urgență. Bărbatul care inițial nu figura în fișele medicale, a fost identificat după ce redacția Observator de Constanța a cerut lămuriri despre starea și locația lui.
Azi venim cu cea mai gravă speță, ce pornește de la declarațiile Aglaiei Condur. Femeia ne-a povestit în exclusivitate faptul că soțul și fratele ei au murit în Spitalul Județean, din pricina neglijenței medicilor, spune aceasta. Aflați întreaga poveste, dar și reacția conducerii unității spitalicești, în rândurile următoare.
Dramele doamnei Aglaia
Aglaia Condur ne-a contactat în urma dezvăluirilor făcute în primele două episioade, ale anchetei ce vizează Spitalul Județean Constanța. Femeia dorește să-și relateze dramele, cu speranța că va afla toate detaliile legate de moartea soțului și fratelui ei.
Să explicăm mai întâi ce s-a întâmplat în cazul partenerului ei de viață, omul pe care l-a iubit până la cer, acolo unde a și ajuns, înainte de vreme. Soțul femeii a fost internat la Spitalul Județean Constanța pe data de 15 februarie. Era foarte slăbit iar la cei 71 de ani ai săi, starea i se putea înrăutăți rapid.
Constănțeanul suferea și de un handicap, susține femeia, iar asta a făcut-o să ceară să-i devină însoțitor. A primit însă un refuz categoric din partea personalului medical.
„Am intrat peste director, ca să-mi dea voie sa stau cu el, însă, secretara nu mi-a dat voie sa intru la conducere. În schimb, a coborât o doamnă doctor, trimisă de secretara care ne-a zis că le fac probleme, dacă îmi cer dreptul de a sta cu soțul meu. Riscă s-o pățească cu asistentul șef, îmi spunea. I-am arătat că soțul meu are handicap și trebuie să stau cu el și i-am explicat că-mi asum în scris dacă mă infectez și fac covid. Asta era ziua, iar seara l-au băgat la covidați ca să scape de mine și de el. L-au dus în pielea goală, ca la spânzurătoare, fără milă!”, spune cu glas tremurat Aglaia Condur.
În acel moment, infectările cu noul coronavirus erau în plină creștere. Medicii erau depășiți de situație, la fel asistentele și toți cei ce lucrează acolo. Este un motiv posibil pentru această reacție, ce greu ar putea să fie iertată:
„Primele teste pentru covid au fost negative, apoi a fost pozitiv. Mi-au spus totuși că starea lui e bună și m-au trimis acasă. Noaptea, de fapt dimineața, la ora 04.00 mă trezește din somn un telefon de la spital: A murit! Mi-a spus asta brutat și mi-a închis telefonul. Puteam să fac infarct. Nu o să uit niciodată, era 20 februarie. Am făcut plângere la Colegiul Medicilor, pentru tot”, exclamă femeia îndurerată.
În numele fratelui
Anul trecut, în luna noiembrie, fratele Aglaiei, în vârstă de 68 de ani, a murit tot la Spitalul Județean Constanța și tot într-un moment în care observam o explozie în răspândirea coronavirusului. Acesta ar fi fost lăsat nesupravegheat pe salon, deși avea nevoie de asistență, acuză sora.
„Era foarte bolnav și nu se putea mișca singur. Nu putea să se dea jos din pat. Le-am spus să-l supravegheze, dar l-au lăsat acolo în salon, fără nimeni. Așa, fără ajutor el a mers la baie, a căzut și a rămas acolo. Angajații de la spital l-au găsit mort, târziu. Vă dați seama? Și soțul și fratele meu au murit în acest spital, neglijați”, ne explică văduva care retrăiește fiecare moment de durere, de parcă totul s-ar fi întâmplat în urmă cu doar câteva momente.
Replica celor acuzați
Am trimis acuzele formulate de femeia îndurerată, conducerii Spitalului Județean Constanța și am acceptat un timp larg de răspuns. Unitatea medicală nu a venit cu detalii, invocând paragrafe de lege, însă susține că în cazul ambillor pacienți, s-a făcut totul, conform protocolului.
„Conducerea spitalului a verificat aspectele semnalate de dumneavoastră. Din foile de observaţie reiese că în ambele cazuri, pacienții au fost preluaţi în stare gravă. S-au aplicat însă toate protocoalele în vigoare, au fost investigaţi şi trataţi pentru afecţiunile pe care le prezentau.
Din păcate nu va putem oferi mai multe informații despre diagnostic sau tratamentul de care au beneficiat cele două persoane, informaţiile solicitate neîncadrându-se în categoria informaţiilor de interes public, conform art. 12 lit. d) din Legea 544/2001.
În plus, datele despre starea de sănătate sunt confidențiale. Conform Art.21, din Legea 46/2003, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia”, a ținut să ne transmită conducerea Spitalului Județean Constanța.
Și cu această ocazie reamintim care este cea mai importantă promisiune neonorată a politicienilor, față de județul Constanța: construirea unui spital regional. Acesta a rămas la stadiul de proiect, un proiect ignorat de guverne succesive. Asta în condițiile în care Spitalul Județean Constanța își depășește limita de suportabilitate, preluând cazuri atât din județul Constanța, cât și din Tulcea.
În plin sezon estival, unitatea este la capacitate maximă și din cauza turiștilor ce vin peste cazurile din partea localnicilor, iar în vârfurile de pandemie, urgența este sufocată, la fel și saloanele. O gură de aer mult așteptată întârzie să vină, iar în locul ei, medicii și conducerea de aici inhalează numai promisiuni.
Discussion about this post