Romania are în momentul de față 18,883,246 locuitori, dintre care 9,160,540 bărbați și 9,722,706 femei. În 1989 avea peste 23 de milioane de locuitori. Unde sunt aproximativ 4,3 milioane de români?
1989 a fost un an greu pentru România și pentru români. Revoluția a adus cu sine proteste, lupte, ideologii, păreri, demonstrații de putere. 42 de ani de comunism s-au sfârșit peste noapte și FSN (Frontul Salvării Naționale) a preluat puterea.
România a devenit apoi membră NATO și a început să se dezvolte (așa s-ar crede cel puțin). Adevărul este că imediat după 1989 au început emigrările. Mai mult, conform Institutului Național de Statistică, cu o vârstă medie de 34,9 ani și cu ponderea vârstnicilor de 10,3% în populația totală, la 1 iulie 1989, România era o țară în plin proces de îmbătrânire demografică. Cu toate acestea, în 1989 țara avea 23,2 milioane de locuitori.
Dacă până spre mijlocul anilor ’80, populația rurală a fost preponderentă, anul 1985 a marcat egalitatea proporțiilor pe medii de rezistență, an după care mediul urban a început să domine.
În acest moment, potrivit countrymeters.info, Romania are 18,883,246 locuitori, dintre care 9,160,540 bărbați și 9,722,706 femei. Aproximativ 4,3 milioane de români au emigrat.
România va ajunge în curând o țară fără tineri. Da, ei vor exista în continuare, dar noi vom înceta să îi mai vedem. Deja nu îi mai vedem, deja am uitat să ne ocupam de ei și de viitorul lor, deja am renunțat să îi mai susținem și să îi mai ajutăm, motiv pentru care sunt nevoiți să se îndrepte către alte țări mai primitoare cu cei dornici să își facă un viitor.
Ne pleacă tinerii, dar ne rămân bătrânii și copiii străzii
Să spunem că în 1989, numărul mare de copii ai străzii ar fi putut fi pus pe seama politicii demografice a lui Ceauşescu. În prezent, când lucrurile ar trebui să stea mult mai bine, din păcate, îi vedem peste tot.
Dar să revenim la tinerii noștri care pleacă din țară… dacă autoritățile locale ar transforma fiecare oraș, comună, sau sat, în niște locuri cu perspective reale pentru ei, dacă autoritățile naționale ar face mai multe eforturi pentru a le oferi autostrăzi, drumuri, salarii mai bune și tot ce are nevoie un tânăr pentru a se dezvolta armonios, cu siguranță ar exista șanse să atragem o parte din ei, măcar, înapoi în România.
Discussion about this post