Plăcinta dobrogeană și alte bunătăți tradiționale românești se pregătesc să treacă granițele țării, urmând a fi promovate în cadrul expoziției „Săptămâna Verde 2023” (Grüne Woche), ce se va desfășura în perioada 20-29 ianuarie 2023, la Berlin.
Reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor oferi spre degustare mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene. Alături de plăcinta dobrogeană, la standul României vor mai putea fi degustate Magiunul de prune Topoloveni, Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibăneşti, Novacul afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi, telemeaua de Sibiu , salata cu icre de știucă de Tulcea. salata tradițională cu icre de crap .
La ediția din 2023 a expoziției „Săptămâna Verde” de la Berlin se vor regăsi peste 60 de preparate din cele aproximativ 700 înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale, cum ar fi: sloi/tocan de oaie, brânză de burduf în coajă de brad de la Bran, păstrăv afumat în cobză de brad de la Suceava, cașcaval Brădet, prune afumate de Vrancea, care au potențial de înregistrare pe sisteme de calitate europene.
Din categoria băuturilor spirtoase cu Indicație Geografică vor fi promovate: Pălinca din județele Satu Mare și Maramureș, Țuica Zetea de Medieșu Auriu, județul Satu Mare și Țuică și Rachiu Sordony de Horezu, din Vâlcea, ce urmează etapele înregistrării europene.
Potrivit MADR, expoziția „Săptămâna Verde 2023” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât și pe plan mondial. Evenimentul constituie o oportunitate pentru dezbaterea unor probleme de actualitate, cum ar fi: protecția climei, economia circulară, conservarea resurselor și utilizarea durabilă a terenurilor.
Discussion about this post