România a început de azi să pregătească unii dintre cei mai căutați scafandri din lume. Sunt cei care au capacitatea de a coborî chiar și la 300 de metri adâncime și lucrează la sondele de foraj marin sau la instalații oceanice de mare risc. Cursurile se fac la Centrul de Scafandri al Marinei Militare pe unul dintre cele mai moderne simulatoare hiperbare din Europa.
Scafandrii care lucrează la sute de metri adâncime sunt cei mai căutați în toata lumea. Expertiza lor este folosită mai ales în cazul reparațiilor la conducte de petrol submarine sau la platformele din largul mării. Până să ajungă aici, este, însă, nevoie de sute de ore de pregătire.
Acesta este unul dintre cele mai moderne simulatoare hiperbar, la ora actuală. Centrul de Pregătire a Scafandrilor Militari a investit 10 milioane de euro într-un echipament care simulează condițiile din adâncuri, unul dintre cele mai moderne din Europa. Cursantilor li se cer nervi de otel, un calm deosbit, rezistență la stress și o condiție fizică deosebită.
„Experiența de azi va fi a doua de acest fel. Acest curs reprezintă, dacă îl absolvim, cerificarea pentru scafandru categoria 2. Din punct de vederea al siguranței este mai sigur. Când vorbim de scafandrii militari vorbim în special de scafandrii de mare adâncime. Acești sunt pregătiți să facă inspecții, reparații sau alte lucruri subacvatice”
a transmis cursantul Bogdan Oancea.
„Este o onoare să fiu prima femeie din România care face cursul de lucrător subacvatic, scriu o fila de istorie. Fizic echipamentul este foarte greu dar nu este un impediment, casca are 17 kg dar atât timp cât am susținerea colegilor totul va fi bine”
a mai precizat caporalul Laura Popa.
Cel puțin trei luni durează cursul de pregătire pentru cei care vor să devină scafandri de mare adâncime. Piesa centrala a laboratorului hiperbar este tunelul de scufundare, iar lateral, in cele doua părți sunt camere de decompresie, pentru revenirea la suprafață, la presiunea normală atmosferică.
„Sunt senzații de discomfort. În momentul compresiei temperatura creste mult. Pe timpul ieșirii la suprafață, temperatura a ajuns și la 12 grade. Apoi temperatura revine și se ajustează.”
a mai adăugat scafandrul Bogdan Oancea.
În camerele de decompresie, scafandrii pot sta chiar și 3 săptămâni. Dorm, citesc, mănâncă și fac lecții.
Și civilii sunt admiși la cursul de scafandri de mare adâncime. Deși vor plăti minimum 2.000 de euro pentru a se antrena, nu toți cei care intră în program îl vor și termina, pentru că antrenamentele sunt extrem de dure.
Noul Sistem de Scufundare Simulată LH-300, a intrat în dotarea Centrului de Scafandri la finele anului 2022. Planificat pe durata a 12 săptămâni, cursul urmărește să formeze competențele profesionale necesare scafandrilor pentru a executa scufundări cu alimentare de la suprafață cu aer sau cu amestecuri gazoase respiratorii, la adâncimi cuprinse în marja 30-50 m. La Centrul de Scafandri din Constanța se află cel mai performant sistem de scufundare simulată din Europa. Sistemul este produs în țara noastră și este complet automatizat, conferind un grad de siguranță maximă scafandrilor în timpul testelor şi antrenamentelor. Acesta dispune de un simulator și două barocamere mobile, dintre care una pentru scufundări până la adâncimi de 300 de metri. Noul sistem are o capacitate totală de 18 locuri pentru pregătirea scafandrilor și dispune de facilități pentru tratarea victimelor unor accidente de scufundare.


Discussion about this post