Cât de pregătită ar fi Constanța dacă o serie de cutremure precum cele produse în Turcia și Siria ar afecta zona Dobrogei? Este un gând pe care mulți dintre noi l-am avut în ultimele zile, în contextul catastrofei ce a lovit cele două țări.
În ultima ședință de Guvern, ministrul de Interne al României spunea că „țara noastră este mai pregătită” pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor. Potrivit lui Bode, fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane de căutare salvare, cu personal specializat RO-USAR certificat astfel echipele medicale SMURD pregătite pentru intervenţii speciale în situaţii de urgenţă în orice moment. De cealaltă parte, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat că România dispune la nivel operativ, de intervenţie, de un efectiv de 28.000 – 29.000 de pompieri, subliniind că în ultimii ani s-a investit foarte mult în dotarea sistemului integrat de protecţie civilă.
Situația la nivelul județului Constanța
La capitolul dotări, Ipectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța are trei containere multirisc tip II, cu echipamente specifice pentru realizarea misiunilor de căutare/salvare a persoanelor/animalelor de sub dărâmături în cazul prăbușirii unor construcții/instalații. Containere pot fi transportate și operaționalizate în orice zonă în care s-a produs un dezastru, cu ajutorul autocamioanelor special destinate.
Potrivit reprezentanților ISU „Dobrogea”, containerul de căutare salvare MULTIRISC este destinat acțiunilor de intervenție ce presupun căutarea și salvarea victimelor din medii ostile vieții, fiind dotat cu echipamente moderne ce permit intervenţii de lungă durată în condiţii dificile.
„Echipamentele și accesoriile permit reducerea timpului de intervenție și eficientizarea acțiunilor de căutare-salvare, indiferent de tipul de risc care a generat situația de urgență. Containerul are lungimea de 6,4 metri, lățimea de 2,5 metri şi înaltimea de 2,2 metri, având o greutate de 8 tone. Acesta conţine echipamente, sisteme pneumatice de ridicare, echipamente de descarcerare, de pătrundere, echipamente pentru imobilizarea pacienţilor, tărgi speciale de transport, unelte, generatoare electrice, chiar şi materiale de construcţii, aparat pentru detecţia curentului electric fără atingere şi multe alte echipamente specifice (PSI, de protecţie pompieri, salvare de la înălţime etc)”, precizează ISU „Dobrogea”.
Containerul este dotat și cu un aparat de detectare a persoanelor surprinse sub dărâmături sau sub alte materiale, având posibilitatea de a detecta sunete şi a capta imagini din spații înguste. Sistemul este compus din cameră articulată, cu braţ telescopic de 4 metri şi senzori acustici.
Cît despre personal, la nivelul inspectoratului, 20 de subofițeri au urmat cursurile stagiului de perfecționare în misiuni de căutare/salvare urbană, iar alți 50 subofițeri au parcurs cursurile de perfecționare în misiuni de căutare/salvare din medii închise.
Potrivit ISU „Dobrogea”, pentru dezvoltarea deprinderilor și menținerea unei pregătiri corespunzătoare a personalului operativ, periodic, pe tura de serviciu se desfășoară activități de pregătire de specialitate, inclusiv ședințe de pregătire specifice misiunilor de căutare/salvare.
În sprijinul echipajelor pentru căutare/salvare pot să intervină, la nevoie, în funcție de complexitatea situaței de urgență, aproximativ 800 salvatori din cadrul inspectoratului.
„În situații excepționale, atunci când capacitatea de intervenție a ISU Constanța este depășită, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență poate dispune dislocarea de forțe și mijloace tehnice suplimentare, din alte inspectorate județene care să intervină în sprijin”, spun cei de la ISU „Dobrogea”.
Discussion about this post