Reprezentanții Federației Patronatelor din Industria Ospitalității și ai Consiliului Național al IMM-urilor din România au participat, ieri, alături de cei ai Confederației Concordia, la întâlnirea cu premierul României și cu membri ai Guvernului român, pentru a discuta pe marginea solicitărilor din domeniul ospitalității de a NU se introduce cota majorată de TVA în Horeca.
„Facem un apel către Guvern de a nu schimba regulile în timpul jocului. Întotdeauna, creșterea de taxe are drept repercusiune un efect de bumerang, nu o colectare mai mare, ci o colectare mai scăzută, o gripare a sectoarelor economice”, a subliniat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România.
Tot el a precizat faptul că măsura măririi taxelor „nu este niciodată o măsură inspirată și că orice mărire de taxe are repercusiuni imediate în consum, pentru că întotdeauna vom vedea o scădere a consumului în prețuri”.
De asemenea, Călin Cozma, președintele executiv al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, consideră că orice taxă nou introdusă în industria ospitalității reprezintă o povară în plus pe umerii antreprenorilor din industrie, mai ales acum când sectorul HoReCa încearcă să își revină după pandemie și un an de război la granița țării.
„Mai mult ca sigur că această creştere de TVA se va regăsi în preţuri mai mari, ceea ce va alimenta inflaţia cu care ne confruntăm. Cum mai putem fi competitivi în concurența cu alte destinații turistice, dacă avem tarife și mai mari, generate de taxe mărite, deși suntem deja dezavantajați de lipsa unor bugete decente de promovare, față de bugetele Turciei, Greciei, Bulgariei. Reforma sistemului fiscal ar trebui să înceapă cu modul în care statul cheltuie banii, să lupte împotriva evaziunii fiscale și abia apoi să umble la modificarea sistemului fiscal”, a declarat Corina Martin, secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității.
În același timp reprezentanții din HoReCa susțin că se confruntă și cu cel mai mare deficit de forță de muncă din istoria industriei ospitalității.
Discussion about this post