În perioada 24 – 30.07.2023, inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2023, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 264 de unități din Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costineşti, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirgiol, Mangalia și Constanța.
În urmă controalelor s-au constatat deficienţe cu privire la:
– comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar;
– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorifcare a produselor alimentare;
-depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
-lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost sancţionate contravenţional 59 de unități, cu amenzi în valoare de 621.400 de lei. De asemenea, au fost emise 2 ordonanțe de interzicere a activității și o ordonanță de suspendare a activității.
Au fost confiscate și direcționate către unități de neutralizare produse alimentare, în cantitate totală de 818 kg (carne de vită, carne de pui, pește, produse din pește și ouă, înghețată).
Dintre agenții economici controlați „s-a remarcat” un resort de lux din Costinești, unde inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor au confiscat 593 de kg de pește și carne. Produsele erau fie expirate, fie depozitate în condiții de igienă foarte precare.
Ca urmare a neconformităților constatate, inspectorii ANSVSA au emis o ordonanță de interzicere a activității și o amendă de 72.000 de lei.
Discussion about this post