Un loc care vibra de veselie și de oameni dornici să se bucure de spectacole zace astăzi în paragină, la împlinirea a 6 decenii de existență. Inaugurat în 25 august 1963, Teatrul de Vară Mamaia a ajuns astăzi o ruină și singurii care mai ajung în cele peste 1.000 de locuri din tribune sau pe locul unde era odată scena sunt câinii vagabonzi sau oamenii fară adăpost.
Majoritatea artiștilor români s-au lansat la Teatrul de Vara Mamaia și au susținut reprezentații aici. Au fost organizate numeroase concerte și spectacole de teatru, teatru de revistă, muzică clasică, operă, operetă, folclor. Toată lumea a auzit de Festivalul de la Mamaia, unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din țară, un San Remo al României. Aici era epicentrul acestui eveniment. Acum e doar tăcere.




„Era o sărbătoare națională a muzicii”
Festivalul Mamaia a fost un adevărat fenomen. „De Festivalul de la Mamaia mă leagă foarte multe amintiri. De mică îl urmăream la televizor împreună cu familia. Era o sărbătoare națională a muzicii și sărbătoare și în sufletul nostru. Mă fascinau anumite apariții. Stăteam mult timp în fața oglinzii cu rochiile și pantofii mamei și imitam artiștii. Voiam să mă mărit cu Octavian Ursulescu și să ajung ca Angela Similea. Timpul a trecut și, fără să vreau neapărat, am ajuns artistă și mai mult decât atât, colegă și prietenă cu idolii copilăriei și adolescenței mele”, declara, într-un interviu, Ileana Șipoteanu.

Lungul drum spre reabilitare
Și totuși, după 60 de ani, teatrul pare să primească o nouă șansă, în anul de grație 2023. Desigur, deocamdată, totul este încă la stadiul de proiect.
„În vederea reabilitării și modernizării Teatrului de Vară Mamaia a fost reluată achiziția serviciilor de proiectare și execuție, ce are ca termen de depunere a ofertelor data de 24 august 2023. Prima procedură de achiziție a fost anulată deoarece nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă”, a precizat Marian Cioacă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Constanța.
Așadar, demersuri s-au mai făcut. Tentative au tot existat de-a lungul anilor. În teren însă, nu se vede nimic. Totul se întâmplă momentan doar la nivel de hârtii, decizii, licitații… adică în birouri.
Iată ce a găsit Dan Negru la Teatrul de Vară Mamaia.
Teatrul a fost închis în 2012, pe vremea administrației Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu.
„Până în prezent, a fost achizitionată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI), aprobată prin HCJ Nr. 52/28.02.2023, cu o valoare totală de 23.263.288,73 lei cu TVA. În această primă etapă, au fost obținute avizele ISU, DSP, Mediu, a fost realizată expertiza tehnică și studiile de teren (geologic și topografic)”, a mai precizat Marian Cioacă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Constanța.
Dacă lucrurile vor merge bine de data aceasta, teatrul ar trebui să arate astfel:




În alte părți ale litoralului, la teatrele de vară timpul nu stă în loc, că în Mamaia. În Jupiter sau Eforie Nord, e lume, sunt spectacole, au fost făcute renovări.


Discussion about this post