Indicele de percepție a corupției (IPC) pentru 2023, publicat astăzi de Transparency International, arată că, deși Europa de Vest și UE rămâne regiunea cu cel mai bun scor, scorul său mediu regional pentru 2023 a scăzut pentru prima dată în aproape un deceniu, de la 66 la 65. România se află pe locul trei în Europa privind corupția, după Ungaria și Bulgaria.
Pentru prima dată în ultimul deceniu, fenomenul corupției a luat amploare chiar și la nivelul democrațiilor dezvoltate.
Mai multe democrații de rang înalt, printre care Suedia (82), Țările de Jos (79), Islanda (72) și Regatul Unit (71), au înregistrat cele mai mici scoruri din istorie. În țări precum Polonia (54) și Ungaria (42), deficiențele din cadrul sistemelor judiciare acționează ca obstacole în calea accesului la justiție și împiedică sistemul judiciar să limiteze în mod eficient puterile executivului.
IPC clasifică 180 de țări și teritorii în funcție de nivelurile percepute de corupție în sectorul public, pe o scară de la zero (foarte corupt) la 100 (foarte curat).
Eforturile de combatere a corupției fie au stagnat, fie au scăzut în peste trei sferturi dintre țările evaluate. Dintre cele 31 de țări, doar șase și-au îmbunătățit semnificativ scorul, în timp ce opt au înregistrat un declin din 2012.
- Danemarca (90), Finlanda (87) și Norvegia (84) se află în fruntea clasamentului IPC.
- Printre țările cu cele mai slabe performanțe se numără Ungaria (42), România (46) și Bulgaria (45).
- Din 2012, doar Republica Cehă (57), Estonia (76), Grecia (49), Letonia (60), Italia (56) și Irlanda (77) și-au îmbunătățit semnificativ scorurile.
„Corupția agravează nedreptatea socială și îi afectează în mod disproporționat pe cei mai vulnerabili. În multe țări, persistă obstacole în calea justiției pentru victimele corupției. Este timpul să spargem barierele și să ne asigurăm că oamenii pot avea acces efectiv la justiție. Toată lumea merită sisteme juridice echitabile și favorabile incluziunii, în care vocea victimelor să fie ascultată în fiecare etapă. Orice altceva este un afront adus justiției”, a declarat Daniel Eriksson, directorul executiv al Transparency International.