joi, aprilie 24, 2025

Știrile din lumea ta!

Nuduri de Nicolae Tonitza, de peste 100.000 de euro – în licitaţia de primăvară

Un număr de şase lucrări realizate de Nicolae Tonitza, printre care şi două nuduri semnate de apreciatul artist, dar şi lucrări realizate de Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ştefan Luchian ori Nicolae Vermont se regăsesc în licitaţia de primăvară a Artmark.

Vă prezentăm o paletă impresionantă de şase lucrări realizate de Nicolae Tonitza, între care sunt şi două dintre controversatele sale picturi ale unor trupuri feminine în costumul Evei – un ‘Nud’ realizat în 1927, ce provine din colecţia unui mare colecţionar interbelic de artă, dr. Iosif Dona, şi ‘Nud în fotoliu roşu’, ce datează din 1933-1934, provine din colecţia gen. Vasile Parizescu (fost fondator şi preşedinte al Societăţii Colecţionarilor de Artă din România) şi despre care se crede că o întruchipează pe una dintre fetele artistului – fie pe Catrina, după unele opinii, care este primul său copil, fie pe Irina, fiica sa mai mică. Cele două picturi, de dimensiuni impresionante, au preţuri de pornire de 60.000, respectiv de 80.000 de euro’, informează Artmark, într-un comunicat transmis.

Sursă foto: ArtMark

„Colecţia Tonitza” cuprinde şi alte lucrări reprezentative: ‘Tânără din Făgăraş’ (1926) – cu un preţ de pornire de 35.000 de Euro, ‘Cap de copil’ (1924-1926) – 15.000 de Euro, ‘Gladiole’ (pictate în anii ’30) – 9.000 de Euro, dar şi un peisaj de tinereţe, o preumblare prin ‘Sâmbăta de sus’ (1910) – 5.000 de Euro.

În cadrul licitaţiei de primăvară se regăsesc şi trei uleiuri semnate de Ion Ţuculescu – ‘Macatul verde’ (1939-1943), ‘Flori roşii’ (1941) şi ‘Ghiveci cu flori’ (1937), toate cu precedente expoziţionale în varii retrospective naţionale, precum şi picturi semnate de marii maeştri Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ştefan Luchian, Nicolae Vermont, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Iosif Iser, Samuel Mutzner, Octav Băncilă ori Ion Theodorescu-Sion, dar şi ale mai contemporanilor Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Constantin Piliuţă ori Horia Damian.

Toate acestea pot fi întâlnite în expoziţia ce se va deschide începând cu 5 martie la Palatul Cesianu-Racoviţă, intrare liberă, de luni până duminică, în intervalul orar 10,00-20,00.

Cu ocazia zilelor de Mărţişor, Artmark organizează şi o expoziţie dedicată muzelor pictorilor români, cu titlul „MuzeleLOR”, deschisă începând de vineri.

Sursă: Agerpres

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal