miercuri, aprilie 30, 2025

Știrile din lumea ta!

Școala începe, din păcate, și cu bullyingul la purtător

Se reunesc din nou grupurile de elevi, zilele acestea, se refac găștile de copii timizi și de copii “atotputernici”. Și unii, și alții poartă, așadar, în ghiozdane și altceva decât caiete și manuale. Poartă emoții și “săgeți”, traduse în statistici în nefericitul bullying, atât de prezent, din păcate, și în sălile de clasă. 

Bullyingul are loc atunci când o persoană sau un grup se comportă intenționat și repetat astfel încât să facă pe cineva să se simtă rănit, înfricoșat sau jenat. Psihologii definesc bullyingul că fiind acțiunile sau amenințările repetate, inițiate de către una sau mai multe persoane, care au sau sunt percepute a avea mai multă putere sau statut decât ținta lor, pentru a provoca frică, suferință sau rău”, explică cei de la Salvați Copiii. 

Să furi penarul sau caietul unui copil și să îl necăjești înseamnă bullying, la fel și îmbrâncelile sau aruncatul șepcii de pe cap. Poreclele intră, de asemenea, în această categorie, la fel și răspândirea zvonurilor. Iar în era tehnologiei, unde elevii au inclusiv “puterea” oferită de telefoane inteligente și de rețele sociale, a apărut și cyber-bullingul. 

Limita între o glumă nevinovată, o tachinare, și bullying este extrem de fragila, mai ales în cazul copiilor emotivi. Așa că mobilizarea în direcția bună trebuie să pornească în primul rând de la adulții de acasă și de la adulții de la catedră. 

Bullyingul nu este doar o metaforă, este o realitate tristă. Iar rapoartele pe această temă o susțin. 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar. 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi. 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi, iar un copul din 4 a fost umilit în fața colegilor. Sunt date oferite de Salvați Copiii. 

Există și mentalutatea: “așa se călește”, “pe vremea noastră tot așa era”, “învață să fie mai puternic”. Dar acum 40 de ani nici știința nu oferea la fel de multe răspunsuri în acest domeniu. Acum sunt clare și consecințele acestor comportamente – anxietate, depresie, performanțe scăzute la ore și chiar riscul de abandon scolar. Iar acum se vorbește mai des și mai detaliat despre empatie ca acum câteva decenii. 

Așadar, în ghiozdanul cu de toate, nu uitați să puneți și… empatie, o cantitate suficientă pentru întregul an școlar… 

Sursa foto: pexels.com

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal