luni, aprilie 21, 2025

Știrile din lumea ta!

Ziua Europeană a Resuscitării. Cum stă Constanța la dotarea cu defibrilatoare în locuri publice? 

Uneori, câteva minute, viteza de reacție și un defibrilator la îndemăna pot face diferența între viață și moarte. În Europa, anual, peste 350.000 de oameni suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor, deci fără a putea beneficia de asistență medicală imediată, și numai una din șase victime primește ajutor de urgență din partea celor din jur – o temă bună asupra căreia să reflectăm, mai ales astăzi, când e marcată Ziua Europeană a Resuscitării. 

Un studiu al Asociaţiei Americane de Cardiologie (AHA) arată că pentru fiecare minut de întârziere, de la momentul apariţiei stopului cardiac şi până la defibrilare, şansele de supravieţuire ale victimei scad cu 7-10%. Iar în România, din păcate, 8 din 10 oameni nu stiu să acorde primul ajutor în caz de urgență. 

Autoritățile de la noi au un plan pentru amplasarea unor defibrilatoare externe, automate, în zonele aglomerate din marile orașe. Deja, în București și Ilfov sunt peste 100. Există câteva și în Târgu Mureș, Brașov sau Cluj Napoca.

Sursa foto: pexels.com

Dar cum stă Constanța la acest capitol? Unde găsește aceste dispozitive omul fără pregătire medicală?

Pe harta Departamentului pentru Situații de Urgență, de pe platforma fiipregatit.ro, pentru orașul nostru, rezultatul… este “zero”. La fel și pentru Tulcea. 

Există însă și o aplicație gratuită, “HelpMe”, care găsește defibrilatoarele din zona ta. La o căutare rapidă, la Constanța apar 3 – două amplasate la inițiativa unei asociații, iar celălalt defibrilator – montat în urma unei campanii inițiate de proprietara unei cofetării. 

Unde se află defibrilatoare în Constanța

Așadar, un astfel de aparat salvator se regăsește la Muzeul de Istorie Naturală și Arheologie, în Piața Ovidiu. Altul este amplasat la benzinaria de la intrarea în Mamaia, pe Bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 325A, iar cel de-al treilea în fața cofetăriei de pe Bulevardul Mamaia, nr 70. 

Defibrilatoarele pentru acces public pot fi folosite de persoane neinstruite. Aparatul ghidează pas cu pas persoana care acordă primul ajutor, prin comenzi auditive, dar și vizuale, ușor de urmărit. 

În București, există asemenea dispozitive în stații de metrou, la intrarea în magazine mari sau parcuri, în aeroport și chiar la unele restaurante. 

Viteza de reacție chiar poate salva o viață. 

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal