România chiar este, uneori, țara tuturor posibilităților. A dat internetul în clocot după ce fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a postat pe pagina sa sumele primite de contabila și secretarul general al Federației Române de Canotaj (FRC) , după Jocurile Olimpice de anul acesta, dea Paris – câte 162.400 de euro. În condițiile în care David Popovici a luat 140.000…
Și n-a greșit, se pare, nimeni cifrele… Dar situația duce cu gândul la vorba românească “doi cu sapa, mulți cu mapa”…
“La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanță, valorile și criteriile actualilor decidenți din sport sunt de noaptea minții. Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de Daniel Popovici. De ce au fost premiați cei doi? Simplu! Pentru “participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor”. Altfel spus, performanța administrativă (nu știu care este!) este mai valoroasă decât performanța sportivă”, a scris, pe pagina sa de facebook, Eduard Novak.
Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a reacționat.
“Precizăm că totul se desfășoară în baza unui cadru legal bine determinat. Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr. 69/2000, se aplică tuturor sportivilor și personalului auxiliar și precizează că angajații federațiilor sunt recompensați cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Olimpiadă. În acest fel, personalul din federație primește o recunoaștere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanțelor cu care ajungem cu toții să ne mândrim în cea mai importantă competiție la nivel internațional”, a precizat Lipă.
Ea a explicat că suma este destinată întregului personal al FRC – format, în prezent, din 50 de persoane, în funcție de contribuția fiecăruia la pregătirea și obținera performanțelor olimpice.