luni, aprilie 21, 2025

Știrile din lumea ta!

De unde bani de tort? Cofetăria constănțeanului este acasă

Ce pot să vă spun este că omul care m-a primt în casă, în garsoniera luată în chirie, că să fiu mai precis, va găti mult timp de acum încolo în bucătăria lui și va cam evita ieșitul în oraș.

Chiar și pentru ziua sa de măreție e gata să facă un tiramisu în loc de tort. De ce? Nu ne plângem de prețuri, pentru că deja am suprasaturat presa cu texte despre scumpiri dar menționăm așa, în treacăt, că un tort bun e cam 200 de lei, la cofetăriile din Constanța.

Din start scump în comparație cu veniturile mici, de la mare.
Ce vedeți în imaginea de deschidere nici măcar nu este un tort mâncat pe jumătate. Este un tiramisu, care până la finalul zilei a fost mâncat mai mult de jumătate.

Recunosc că am luat și eu o felie, așa săpată cu lingurița, direct în tava de sticlă. Am uitat să-l intreb pe constănțeanul care l-a gătit dacă e un omagiu pentru inventatorul tiramisu, Roberto Linguanotto, dar oricum îl putem prezenta așa, pentru că îi face povestea mai însiropată cu sens.


Așa se face că în multe dintre cazuri, când mergem la o zi de naștere în Constanța și cântăm clasicul „La mulți ani” , sărbătoritul are in fața sa doar lumânările ca produs gata făcut și luat din oraș. În rest, piesa de rezistență, tortul, fie e făcut de el/ea ori o mătușă care se visează la Master Chef.


Nu-mi aduc aminte când am mâncat ultima oară o felie de tort, luată dintr-un tort de cofetărie, în Constanța. Toate sunt făcute în familie și să știți că gustul nu e rău deloc. Bine, chiar dacă ar fi, tot am spune că e cel mai gustos tort pe care l-am mâncat vreodată, pentru că în proporție de 99, 9 la sută de față va fi și mătușa care l-a făcut. Aceasta vine de obicei ca să primească la cald recenzii despre desertul ei ținut la rece.


Dacă l-a făcut sărbătoritul/sărbătorita, atunci e și mai clar că trebuie să ne placă. La fel cum lor trebuie să le placă ce le-am luat cadou.
Din ce în ce mai mult vedem și cupluri care își fac prăjiturile acasă și mâncare pe care evită să o mai ia gata făcută în oraș și probabil toți vom merge pe linia asta, mai ales că nu se anunță prea curând o perioadă cu creștere economică reală.
La final haideți să ne îndulcim cu ideea că ce e făcut în casă are și puțin din pasiunea noastră ca topping și chiar că umplutură.

Să avem poftă și la zile mai bune și atenție, să nu exagerăm cu dulcele! Știți de ce, dat asta este de dezvoltat într-un alt articol.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal