Am luat la inspectat (în imagini) supermarket-urile și hipermarket-urile. Iată la ce concluzii am ajuns: românii lasă totul pe ultima sută de metri, de la decizii importante pentru viața personală, profesională, la votare și cumpărături. În ajun de Sfântul Nicolae, cozile din marile magazine se șerpuiau unele lângă altele. Unii așteptau la casele de marcat, unde încă mai lucrează oameni și alții la cele unde faci plata singur. Unii se îngrămădeau la puținele case cash iar alții la card. Una peste alta, timpul de așteptare la coadă era în jur de jumătate de oră, fără exagerare.
Pentru că au lăsat cumpărăturile nu pe ultima sută ci efectiv pe ultimii metri de cursă comercială, mulți nici nu au știut ce să cumpere copiilor și au burdușit pur și simplu cărucioarele cu dulciuri, în loc să ia niste fructe.
Încasările au fost colosale pentru magazine, poate mai mari decât de Black Friday, pentru că nici nu au fost nevoiți patronii să vină cu reduceri.
Am observat că pentru ajunul de Sfântul Nicolae, au fost aduse toate turele la muncă. La un magazin de haine și alte mărunțișuri am văzut pentru prima oară toate cele patru case cu angajatele la post.
Chiar și așa, una dintre vânzătoare nici nu mai știa cum o cheamă de la care produse a marcat și de cate ori a auzit acel bipăit la scanarea codului de bare.
Da, în continuare ne plângem că nu avem bani, dar asta a fost doar o pregătire pentru ce are să se întâmple în a doua jumătate a lunii, înainte de Crăciun.
Au fost, ce-i drept, și cei care au cumpărat mult pentru actiuni umanitare, însă nu vorbim despre marii salvatori. Aceștia își fac piața din timp și apelează de obicei la varianta en-gros. Cu toate aceste, nu putem decât să-i felicităm pe toți cei care ajută acumz chiar și cu puțin. Simplul fapt că nu te gândești doar la tine este un semn că înțelegi măcar unu la sută din ce înseamnă Sfântul Nicolae, iar asta nu e puțin.
Dacă am putea să ne și educăm în sensul de a nu-i obișnui pe copii cu dulciuri de pe acum, făcându-i dependenți pe viață, ar fi foarte bine.

