sâmbătă, aprilie 19, 2025

Știrile din lumea ta!

Atenție! Panettone cu E-uri și mai mult zahăr la 100 grame decât recomandarea OMS pentru o zi

InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip panettone identificate pe piața din România. Rezultatul este îngrijorător, având în vedere că toate produselor aveau în compoziția lor aditivi alimentari (E-uri) și u 21.6% mai mult zahăr la 100 grame decât recomandarea OMS pentru o zi.

În total au fost analizate 11 produse de la producători/distribuitori diferiți, printre aceștia se numără și: Il Vecchio Forno SRL, Bauli S.p.A, Boutique Cadeaux SRL, Auchan Romania SA, Sandori Distribution SRL, Mega Image SRL, Lidl Discount SRL și Kaufland Romania SCS.

Cel mai îngrijorător este faptul că toate produselor aveau în compoziția lor aditivi alimentari (E-uri). Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor a rezultat că:

  • 100% dintre produsele studiate au avut în componență mono si digliceride ale acizilor grasi (E471);
  • 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență carbonat de potasiu (E160a);
  • 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);
  • 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282);
  • 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență lecitine (E322);
  • 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
  • Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în panettone :
    • 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
    • Numericul de aditivi alimentari variaza între 1 – 7:
      • 9.1% din produse au în compoziție 7 E-uri;
      • 9.1% din produse au în compoziție 6 E-uri;
      • 9.1% din produse au în compoziție 3 E-uri;
      • 72.7% din produse au în compoziție 1 E-uri;

Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 352 kcal și 419 kcal.
  • Cantitatea de grăsimi variază între 12g și 22g.
  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.6g și 10g.
  • Cantitatea de glucide variază între 46g și 55g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 22g și 30.4g. Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.
  • Cantitatea de proteină se situează între 5.1g și 8g pentru produsele studiate.
  • Cantitatea de fibre se situează între 1.6g și 3.5g pentru produsele studiate.
  • Cantitatea de sare s-a situat între 0.1g și 0.59g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal