De zece ani, o modă occidentală începe să se extindă în lumea corporatistă românească, iar această modă duce la cheltuieli considerabile în rândul companiilor și la încasări pe măsură, în cazul managerilor de club. Cum? De ce? Vă explic mai jos.
În a doua jumătate a lunii decembrie, nu multe, ci foarte multe companii au planificate petreceri de Crăciun, bine, impropriu spus de Crăciun, pentru că nu au nicio treabă cu sărbătoarea, mai ales că suntem în plin post. Deci, reformulăm: petreceri de final de an, un fel de Revelion al anului de muncă, unde se lasă cu discursuri, bilanțuri (doar cu părțile bune) mai precis, încurajări și cu „hai să ne vedem sănătoși la anu, cu mai puține medicale!”.
Ok, acum, aceste petreceri nu se organizează în weekend. Vineri, sâmbătă și duminică oricum cluburile mari sunt pline, au bani mulți asigurați atunci și nu și-ar tăia o seară de încasat la liber de la clienți, pentru un eveniment privat. Așa se face că petrecerile de final de an sunt puse undeva miercuri-joi. Asta ce înseamnă? În seara aceea, care era practic praf la capitolul încasări, zero de fapt, vin bani grămadă cu miile de euro, doar pentru închiriere, aici depinde de notorietaea clubului. La asta se mai adaugă consumația și altele.
Deci, brusc, în săptămâna respectivă, weekend-ul are 4 zile, cu tot cu petrecerea corporatistă, asta la nivel de încasări. Acum trebuie să spunem că un club, în decembrie, ia mai multe evenimente tip petrecerea de final de an, deci putem vorbi de zeci de mii de euro, încasări suplimentare, față de o altă lună. Dar aho, aho, stați puțin și nu mânați, că nu am terminat! Mai vine și Revelionul.

Din ianuarie, lucrurile se schimbă. Rămân weekend-urile pentru încasări și acelea poate cu anumie scăderi, pentru că mulți oameni cu bani pleacă în ianuarie în concedii, în destinații exotice, asta după ce fac Crăciunul în familie, în țară.
Pe lângă asta, se resimte și cheltuiala din decembrie, în cazul celor rămași în România. Dacă au prăpădit vreo 10.000 de lei prin Poiana Brașov, o iau mai ușor cu cluburile, în ianuarie. Aici nu ne referim însă la milionari, iar țara noastră nu duce lipsă de ei.
Și aceștia însă evită poate să mai meargă la pectreceri în ianuarie, din cauza saturației ce apare după Revelion. Le trece, însă, prin februarie.
Ne-am axat pe cluburi în acest material, dar trebuie să spunem că încasări mari fac și centrele de evenimente, ballroom-urile, cum li se spune. Firmele mai mici aleg restaurantele sau barurile și astfel și aceste afaceri cresc în decembrie.
Este însă și un DAR, în toată moda. Mulți angajați ar merge la aceste petreceri, DAR la fel de mulți s-au săturat, pentru că o fac deja an de an și deja e o rutină, iar o parte chiar invocă postul și spun că nu merge un chef chiar acum, iar meniul servit e de dulce cap coadă.