Pluguşorul bisocenilor din judeţul Buzău este probabil cel mai lung din România, are aproximativ 200 de versuri, a fost scris pe o hârtie în lungime de 12 metri şi este mai lung decât cel scris de Vasile Alecsandri, fiind cules din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Pe lângă frumuseţea pitorească a comunei, Bisoca ascunde nenumărate datini şi tradiţii populare încă păstrate de locuitori şi transmise cu sfinţenie de la o generaţie la alta. Cel mai frumos obicei al sărbătorilor de iarnă este pluguşorul, iar cetele de colindători încă mai traversează colinele pe care se întind satele răsfirate, pocnind din bici, amintind de Cuza Voievod, cel care i-a împroprietărit.
Pluguşorul bisocenilor, un teatru istoric al locurilor, cu mascaţi şi instrumente muzicale autohtone, îi impresionează şi astăzi pe toţi cei care ajung în Ţinutul Buzăului.
Pluguşorul bisocean este probabil cel mai lung din ţară, spune cel care i-a cules versurile în ultimii 50 de ani de la străbunii satului. Pentru că durează şi jumătate de oră, uneori colindătorii sunt rugaţi să cânte o variantă ceva mai scurtă.
Considerat unic în plan naţional, pluguşorul bisocenilor a fost promovat în cadrul unei expoziţii la Galeriile de Artă. Are aproximativ 200 de versuri, este împărţit în cinci strofe şi a fost scris de un artist plastic pe o rolă de hârtie în lungime de aproximativ 12 metri.