luni, aprilie 21, 2025

Știrile din lumea ta!

Amenzi în valoare de 200.000 de lei aplicate pentru munca la negru în domeniul construcțiilor

Echipele de inspectorii de muncă, din cadrul serviciului control relații de muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, au verificat 21 agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor pe raza județului Constanța. Au fost sancționați contravențional 3 agenti economici la care au fost aplicate 4 amenzi contravenționale în valoare de 200.000 de lei; au fost depistate 10 persoane fără forme legale de angajare și au fost dispuse 9 măsuri de remediere a deficiențelor.

În conformitate cu obiectivele specifice ale Inspecției Muncii pentru anul 2025, în data de 22.01.2025 s-a desfășurat la nivel local, o acțiune inopinată de control și verificare în domeniul relațiilor de muncă, care a avut ca scop  identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare în domeniul construcțiilor.

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce:

  • persoanele care prestează munca nedeclarată sunt lipsite de protecție socială;
  • angajatorii care lucreaza cu personal nedeclarat sunt lipsiti de posibilitatea legală de a-i responsabiliza  pentru eventualele pagube produse ;
  • fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

Principalul obiectiv al acțiunii de control a fost verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă şi luarea măsurilor care se impun pentru  respectarea de catre angajatorii din domeniul construcţiilor a prevederilor legale referitoare la relatiile de muncă.

De asemenea, s-a dorit creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale și determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele care desfășoară activitate, precum și înregistrarea și transmiterea acestora în baza de date REVISAL în termenul legal.

 In urma verificărilor, s-a mai constatat că nu se ține evidența orelor de muncă prestate de salariați. 

„Domeniul construcțiilor reprezintă un sector important, atât în economia națională cât și în economia județului Constanța, motiv pentru care  vom continua acțiunile de conștientizare și verificare a prevederilor legale și în acest an. Cu această ocazie le recomandăm angajatorilor din domeniul construcțiilor, să se asigure de deplina legalitate a activităților pe care le desfașoară, prin întocmirea contractelor individuale de muncă, respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și instruirea personalului” , transmite Adrian Luca, inspector șef I.T.M. Constanța

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal