O incursiune în trecutul plin de farmec al României interbelice îi așteaptă pe iubitorii de cultură la Muzeul de Artă Populară Constanța, care găzduiește între 25 februarie și 15 martie expoziția temporară „Mărțișoarele Societăților de Caritate din perioada Regalității (1910-1945)”.
Expoziția unică aduce în fața publicului mărțișoare speciale, pline de semnificație istorică, aparținând colecționarului Georgian Anghel, adevărate bijuterii filantropice care reflectă activitatea organizațiilor caritabile de odinioară.
În perioada Regalității, mărțișoarele nu erau doar podoabe delicate, ci și mijloace de ajutorare a celor aflați în nevoie. Fondurile obținute din vânzarea acestor simboluri ale primăverii erau destinate copiilor orfani și nevoiași, transformând fiecare fir alb-roșu într-un gest de solidaritate.
Expoziția prezintă creații realizate de Societatea „Principele Mircea”, Organizația Internațională de Cruce Roșie și Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române, aceasta din urmă continuându-și activitatea caritabilă până în prezent.
Mărțișoarele expuse sunt realizate din alamă, bronz, cupru, email sau alamă aurită și argintată, reflectând măiestria vremii. Cel mai vechi mărțișor din colecție datează din 1910 și are formă de cruce, fiind creat de Robert Fessler, gravor al Casei Regale.
Expoziția mai include lucrări ale unor gravori renumiți precum Theodor Radivon, care deținea ateliere la București și Brașov, sau Saraga din Iași, celebru pentru „Mărțișorul Dezrobirii 1918”.
Pe lângă bijuteriile istorice, vizitatorii vor putea admira și documente de epocă, cum ar fi Proiectul de Statut al Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române din 1909, Statutul din 1910 și Darea de Seamă din 1911, oferind o perspectivă unică asupra activităților caritabile ale acelor vremuri.
Vernisajul expoziției va avea loc pe astăzi 27 februarie, începând cu ora 16:00, la Muzeul de Artă Populară Constanța. Cei interesați sunt invitați să participe pentru a descoperi frumusețea și istoria mărțișoarelor filantropice din perioada Regalității.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 15 martie, oferind constănțenilor și turiștilor o călătorie emoționantă prin istoria unor bijuterii care, odată, au schimbat vieți.