sâmbătă, aprilie 19, 2025

Știrile din lumea ta!

Civilizație… în lucru, la Constanța. Fântâni avem. Tot așteptăm și fie și apă în ele

Știți bancul cu piscina? La un spital de boli mintale, pacienții se lăudau că au piscină și sar zilnic în ea. Iar unul dintre ei a punctat că, dacă se comportă frumos, administrația a promis că le pune și apă în ea. Așa și la Constanța. Avem fântâni arteziene în buricul orașului, dar se pare că nu am fost prea cuminți, pentru că… e în continuare secetă în ele. 

Fântânile amplasate în prim plan, pe mijlocul pietonalei Ștefan cel Mare, zac de atâta amar de vreme fără apă. Mai mult, ici colo s-a depus un strat consistent de mizerie. Nu lipsesc nici “cireșele de pe tort” – chiștoacele aruncate indolent de trecători. Nu ar fi nicio surpriză ca, înainte să și fie puse în funcțiune, să aibă nevoie de o reabilitare serioasă. 

Cert este că, în unele zone, arată chiar dezolant și par mai degrabă abandonate, nu “aproape gata”. 

Și, cum în urbea de la malul mării, este mai mereu actuala expresia “ce-i trebuie chelului tichie de mărgăritare”, au apărut – pe aceeași stradă chinuită de șantiere și lucrări – câteva magnolii superbe. Evident, așezate la câțiva pasi de fântânile ce par pe bună dreptate părăsite, plantele contrastează puternic cu peisajul locului. 

Într-un răspuns pentru Observator Constanța, privind termenul de finalizare a lucrărilor din zonă, administrația locală preciza, la începutul acestui an, că “noul termen de finalizare pentru proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” este iulie 2026. (…) Termenul de finalizare al contractului de finanțare a fost 31.12.2023. Proiectul a fost aprobat pentru etapizare prin Programul  Regional Sud-Est 2021-2027, termenul de finalizare fiind – iulie 2026”, precizează Primăria Constanța. 

Așadar, așteptarea continuă. Iar fântânile se numără printre obiectivele aflate la stadiul “urmează să”. Și nu ne mai miră nici cauzele. 

Motivele amânării au fost: întârzierile în derularea contractului de execuție că urmare a suprapunerii mai multor proiecte pe amplasamentul obiectivului de investiții (reabilitare rețele termice, reabilitare apă canal, ENEL, etc.)”, au mai explicat reprezentanții Primăriei Constanța. 

Valoarea inițială a proiectului a fost de 89.854.757,70 lei, iar valoarea actualizată a proiectului este de 97.073.015,82 lei, sursa de finanțare fiind Programul Regional Sud-Est 2021-2027 și buget local. 

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal