Un nou bilanț oficial publicat sâmbătă de mass-media de stat din Myanmar indică faptul că cel puțin 3.354 de persoane au murit, iar 4.508 au fost rănite în urma cutremurului puternic care a lovit țara pe 28 martie. Alte 220 de persoane sunt în continuare date dispărute, în timp ce operațiunile de salvare și intervenție continuă în mai multe regiuni afectate.
Seismul a provocat distrugeri majore la nivel național, spulberând clădiri și paralizând infrastructura deja fragilizată de patru ani de război civil. Potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite, peste trei milioane de persoane au fost afectate într-un fel sau altul de această catastrofă naturală.
Eforturile de acordare a ajutorului umanitar sunt îngreunate de situația politică instabilă. Economia și sistemul de transport din Myanmar au fost grav afectate de anii de conflicte, iar junta militară aflată la putere continuă atacurile împotriva grupărilor rebele, în ciuda unui armistițiu anunțat miercuri. Potrivit ONU, cel puțin 16 atacuri au avut loc după declarația de încetare a focului.
În acest context, sute de mii de oameni dorm sub cerul liber, fie pentru că și-au pierdut locuințele, fie de teama prăbușirii acestora în urma replicilor seismice.
Tom Fletcher, coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar în Myanmar, s-a deplasat sâmbătă în orașul Mandalay, situat în centrul țării, în apropierea epicentrului. „Distrugerea este uluitoare”, a declarat acesta într-un mesaj postat pe platforma X (fostul Twitter), adăugând că „lumea trebuie să se unească în sprijinul poporului din Myanmar”.
Comunitatea internațională este tot mai presată să intervină rapid, în timp ce Myanmar se confruntă cu una dintre cele mai grave crize umanitare din ultimii ani.