luni, aprilie 21, 2025

Știrile din lumea ta!

Ministerul Apărării: România nu a fost informată despre o eventuală retragere a trupelor americane

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis marți că România nu a primit nicio notificare oficială din partea Statelor Unite privind o posibilă retragere a trupelor americane staționate pe teritoriul țării. Reacția vine în contextul informațiilor apărute recent în presa internațională, care indică faptul că oficiali din Departamentul Apărării al SUA analizează opțiunea retragerii a până la 10.000 de militari din Europa de Est, inclusiv din România și Polonia.

„Până la acest moment, România nu a fost informată oficial despre o astfel de decizie, motiv pentru care nu putem formula o poziție oficială cu privire la speculații apărute în mass-media”, a precizat MApN într-un comunicat de presă.

Ministerul a subliniat că parteneriatul strategic dintre România și SUA rămâne solid, fiind bazat pe valori comune, încredere reciprocă și o cooperare extinsă în domeniul securității regionale și euroatlantice. Toate acordurile bilaterale, inclusiv cele care reglementează prezența militară americană în România, sunt în vigoare și adaptate constant la evoluțiile de securitate.

MApN a menționat în acest sens facilitățile strategice care găzduiesc trupe americane, precum Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și sistemul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, ambele fiind dovezi clare ale angajamentului comun pentru securitatea colectivă a NATO.

De asemenea, oficialii români au evidențiat investițiile semnificative în infrastructura de apărare, inclusiv modernizarea și extinderea bazei de la Mihail Kogălniceanu, care va deveni un hub strategic pentru NATO în regiune. Proiectul, finanțat de Guvernul României cu peste 2,5 miliarde de euro, se va desfășura pe o perioadă de 20 de ani și va putea găzdui până la 10.000 de militari români și aliați.

În prezent, în România sunt dislocați peste 1.700 de militari americani, majoritatea aflați la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii. Recent, în Baza 57 Aeriană a avut loc o rotație de trupe, Brigada a 2-a a Diviziei 101 Aeropurtată înlocuindu-i pe militarii Brigăzii a 3-a a Diviziei 10 Munte.

Totodată, MApN a reamintit că România continuă să găzduiască exerciții militare comune cu partenerii NATO, printre care “Sea Shield 25” și “Saber Guardian 25”, evidențiind astfel angajamentul țării pentru apărarea colectivă și consolidarea relațiilor transatlantice.

România a fost, de altfel, printre primele state aliate care au crescut bugetul de apărare peste 2% din PIB, cu investiții consistente în modernizarea capabilităților militare.

MApN a dat asigurări că România rămâne un partener de încredere și va continua întărirea cooperării în domeniul apărării cu Statele Unite.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal