Inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au avut un trimestru plin: peste 136.000 de controale făcute la nivel național, în unități care produc, procesează sau vând alimente de origine animală și vegetală.
Verificările au vizat domenii diverse — de la carne, lapte și pește, până la panificație, patiserie, băuturi alcoolice și răcoritoare, miere sau ouă pentru consum.
Rezultatul? 3.885 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 35 de milioane de lei, dar și peste 500 de ordonanțe prin care activitatea unor unități a fost suspendată sau chiar interzisă.
Inspectorii au reținut oficial și trimis către neutralizare aproape 100 de tone de carne și produse din carne, peste 8.000 de ouă și 75 de tone de produse alimentare de altă natură. Din cele 18.698 de probe analizate în laboratoarele ANSVSA, 186 s-au dovedit neconforme.
„Acțiunile noastre sunt orientate către protejarea sănătății publice. Toleranța zero față de abaterile care pot pune în pericol sănătatea populației este și va rămâne principiul care ne ghidează”, a transmis președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu.
Printre cele mai frecvente probleme descoperite se numără:
- Spații insalubre de producție sau depozitare și echipamente murdare;
- Lipsa deratizării și prezența insectelor;
- Deficiențe în aplicarea sistemului HACCP (care garantează siguranța alimentelor);
- Etichetare incorectă sau lipsa buletinelor de analiză;
- Angajați fără echipament de protecție sau fără analize medicale actualizate.
ANSVSA îi încurajează pe consumatori să semnaleze orice neregulă privind produsele alimentare, la Call Center-ul gratuit 0800.826.787, disponibil din orice rețea de telefonie.
Instituția promite să continue controalele, menținând „toleranță zero” față de abaterile care pot afecta sănătatea publică.







