Nămolul de Techirghiol are proprietăți terapeutice de necontestat, însă acest lucru nu este valabil pentru orice sticlă cu nămol vândută pe plajă de comercianții ambulanți, anunță medicii de la Sanatoriul Balnear Techirghiol.
Produsul cu proprietăți terapeutice se folosește exclusiv în instituții de specialitate. Marfa vânzătorilor ambulanți ar putea fi doar un amestesc de noroi cu nămolul dejectat de la Sanatoriul Balnear Techirghiol.
În toate stațiunile găsești astfel de vânzători particulari de nămol, care le promit turiștilor că îi scapă de dureri articulare sau musculare. Când văd însă o cameră de filmat, sau sunt luați la întrebări, își iau marfa și o ascund în spatele tarabelor cu suveniruri sau în portbagaj.



„Este și la vânzare. În Mangalia e la vânzare; poate se aduce de aici. Nu am avut probleme niciodată”, spune o turistă.
Deși sceptici, unii plătesc între 10 și 30 de lei pentru nămolul care le poate face chiar rău, potrivit medicilor.
„În afară de cel mai mare risc, și anume riscul lipsei de efect, apare riscul iritațiilor cutanate, poate chiar și a infecțiilor, punerea pe cot, pe genunchi, pe umăr, neacademic spus, este o mânjire cu nămol. Aplicarea de nămol înseamnă acoperirea în întregime a corpului de la nivelul umerilor în jos, cu nămol”, punctează Olga Surdu, medic primar – recuperare balneofiziologică.
Medicii atrag atenția că nămolul vândut pe plajă este recoltat din zona în care este deversat cel folosit la Sanatoriul Balnear Techirghiol și atrag atenția că utilizarea acestuia poate provoca infecții sau alergii.
„Nu am cumpărat niciodată. Nu cred că este în regulă. Mai bine merg la Băile Reci și știu că acolo este unul de bună calitate”, susține o altă turistă.
Sanatoriul Balnear Techirghiol este una din puținele insituții medicale care poate să folosească nămolul, pentru terapii. Am dus la analiză o cutie de nămol cumpărată de la vânzătorii ambulanți, ca să vedem diferențele față de ce folosesc medicii balenologi. Evident că surprizele au apărut iemdiat.
„Aparent are aceeași culoare, însă este evident că nămolul proaspăt recoltat este mai închis la culoare pentru că nu sunt atât de multe elemete oxidate. Se și vede pe unde începe să oxideze hidrosulfura de fier”, explică Olga Surdu – medic primar – recuperare balneofiziologica.
Specialiștii spun că acest nămol nu are proprietăți terapeutice și poate da iritații pe piele. Turiștii care vor să se bucure de adevăratele beneficii ale nămolului trebuie să se interneze în unitățile medicale care oferă astfel de terapii.
Discussion about this post